El govern espanyol continua vigilant les negociacions per a la investidura de Carles Puigdemont entre els partits independentistes i, en concret, la darrera opció de Junts per Catalunya: reformar la llei de Presidència. Mariano Rajoy ha adreçat als barons del Partit Popular durant un dinar de treball celebrat aquest dilluns a Génova que, així com va impugnar davant del Tribunal Constitucional la via a distància o per delegació, prendria les "accions polítiques i jurídiques necessàries" si això s'intenta —sota l'argument que en període de funcions no es poden tramitar lleis—. 

"No pot ser que no hi hagi un president de la Generalitat, no han començat ni a córrer els terminis", ha denunciat el coordinador general Fernando Martínez Maíllo després que els lletrats de la cambra catalana consideressin la setmana anterior que el rellotge estava aturat perquè no hi havia hagut votació. Maíllo ha exigit llavors el president del Parlament Roger Torrent que convoqui de nou una ronda de negociacions amb els partits per trobar un candidat a la investidura "que no estigui en procediments amb la Justícia" ni estigui fora d'Espanya, cosa que descarta també Oriol Junqueras.

En aquest sentit, el popular ha instat la presidenta de Ciutadans Inés Arrimadas a no fer "l'estàtua de sal" i "no esperar que l'independentisme es posi d'acord". El PP vol esperar que Cs es presenti a la investidura, però no veuen clara l'opció de Xavier García Albiol. Preguntat per El Nacional sobre si aquesta era una altra manera de "sortir de la paràlisi", Maíllo s'ha excusat amb el fet que "la llista més votada és qui ha de tenir la iniciativa". Així i tot, ha assegurat que Albiol —tal com va publicar La Razón— "no estava descartat" però "no era un plantejament lògic, ni raonable". 

Així les coses, les formacions independentistes es mostren reticents a tirar endavant la seva proposta amb celeritat, ja que la Mesa del Parlament no abordarà demà la proposta de JxCat, com estava previst. En segon lloc, Arrimadas podria témer el desgast de sotmetre a una votació fallida. El PP juga amb aquesta hipòtesi, per la qual cosa Maíllo ha lamentat que Cs havia de "deixar la seva estratègia nacional" per sortir del bloqueig institucional. Els populars són francament durs, i fins i tot han arribat a parlar de "victòria inútil", després del "vot útil" que van robar al PP.