Mariano Rajoy ha presentat el recurs per impedir la investidura a distància del líder de Junts per Catalunya, Carles Puigdemont, a través d'impugnar la reforma de la llei de Presidència, acord aprovat en el Consell de Ministres extraordinari d'aquest dimecres a les 11h a la Moncloa. En segon lloc, el govern espanyol demana al Tribunal Constitucional que impedeixi els òrgans col·legiats de la Generalitat reunir-se a l'estranger, o "per mitjans telemàtics". Tercer, Rajoy ha impugnat que la reforma de la llei es tramités en lectura única, com va fer el Parlament divendres passat.

L'efecte immediat és que convocar el ple d'investidura a distància també podria suposar delicte de desobediència per a la Mesa i el president de la cambra, Roger Torrent, com ha avisat el portaveu Íñigo Méndez de Vigo en la roda de premsa posterior. "S'intenta impedir qualsevol frau de llei" ha excusat, després dels més de 25 recursos que Rajoy ha presentat en causes relatives al procés. A més, quan les peticions siguin admeses a tràmit per l'Alt Tribunal, la llei quedarà suspesa, ja que la Moncloa ho ha demanat en virtut de l'article 161.2 de la Constitució. 

No s'esperava que la decisió es comuniqués a través d'una roda de premsa, però davant de l'escalada de tensió amb el líder de Ciudadanos, Albert Rivera, aquest matí al Congrés, la Moncloa ha convocat els mitjans a les 13h. Rivera ha anunciat que el seu suport al 155 quedava suspès, i sobre els efectes de la jugada, De Vigo ha apel·lat a la "lleialtat, la responsabilitat i la maduresa" de la formació taronja, així com ha demanat mantenir l'acord d'investidura entre Partit Popular i Cs per "l'estabilitat", la recuperació, i per garantir la continuitat de les "polítiques d'Estat". 

La qüestió és que la Moncloa ha registrat el recurs a aquesta llei cap a les 13:45h, i hores més tard que el Document Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), també controlat per Rajoy, la publiqués aquesta matinada, i amb l'aval del Consell d'Estat i l'avís del Consell de Garanties Estatutàries. L'objectiu de l'executiu central és tombar "determinats preceptes" en paraules de De Vigo, i que cap candidat pugui defensar el seu programa de govern "sense ser-hi present", cosa que garantiran "amb tots els mitjans jurídics a l'abast".