"Prenc la paraula per dir 'no' a Sánchez". Mordaç, incisiu i irònic ha començat el president en funcions, Mariano Rajoy, en el seu discurs durant el debat d'investidura del candidat Pedro Sánchez. Rajoy ha rebutjat taxativament el socialista, fent aixecar l'ovació de la cambra en diverses ocasions. "Ho faré tan clar, que fins i tot vostè ho entendrà" deia Rajoy, recordant-li que no tenia suports suficients, i que la seva candidatura "fictícia" s'havia basat en "un vodevil de moltes fotos amb altres partits" i en "els insults a la meva formació".

"Vostè va descobrir Portugal i la fórmula miraculosa per a desplaçar el PP. Si altres perdedors ho van aconseguir, perquè jo no?"–devia pensar el socialista–. El líder dels populars ha destacat el viatge de Sánchez al país veí per tal de conèixer com s'havia articulat un Executiu de coalició sense majoria absoluta. "A mi no em va caldre un mes per fer les sumes i les restes, per això vaig refusar l'encàrrec del rei, però vostè no ha estat lleial, ha ocultat la veritat als espanyols i s’ha pres un mes de promoció personal" ha dit.

Vostè va descobrir Portugal i la fórmula miraculosa per desplaçar el PP. Si altres perdedors ho van aconseguir, per què jo no? –devia pensar Sánchez–

Rajoy ha culpat el candidat de maniqueisme. "La farsa no seria genuïna si no hi hagués bons i dolents. Així, ens diu que si no és escollit president és per culpa de tots els altres, que són els dolents". El líder dels de Gènova ha criticat la consigna principal dels socialistes, del govern de "progrés i de canvi". "Vostè anomena progrés al retrocés i a l'involucionisme, a volar l'edifici en comptes d'arreglar-lo", explicava, d'acord amb la idea de Sánchez de "superar els anys de Rajoy" i a sobre, "s'ha negat a reunir-se amb mi".

"Ens ha intentat fer creure que el PP havia perdut les eleccions i les havia guanyat un tal senyor canvi amb vostè al capdavant". Així, "em vol assignar un paper de comparsa i s’està equivocant", ha reiterat Rajoy, explicant que era un "bluf" l'actuació dels socialistes, una actuació "propagandística" quan va dur a terme dues reunions "amb 23 persones: en una taula amb Podemos i les confluències, com es fan dir, i a la sala del costat amb Ciutadans" ha criticat el president en funcions.

A sobre, es reuneix amb Albert Rivera “amb el descuidament suficient perquè ho captin les càmeres de televisió” ironitzava Rajoy davant la indignació dels taronges i els riures de la bancada socialista. "Vostè no té cap mena de credibilitat, després que en la legislatura anterior votés en contra de tots els grans pactes nacionals" ha criticat el líder del PP en al·lusió a Sánchez. "Redoble de tambors i gran expectació, vostè ha donat per inaugurada la campanya electoral" i només pensa en la seva "supervivència" ha sentenciat.

Vostè farà amb Catalunya el mateix que he fet jo aquests quatre anys, em pot explicar què és una reforma federal i si suprimirà les diputacions?

"La seva candidatura és una impostura, em pot explicar quin és el seu programa electoral? El que li ha enviat a les Marees, a En Comú, a Compromís, a Ciutadans...Quin?". Rajoy també ha carregat contra la proposta de Pedro Sánchez. "Vol que votem un programa que no es pot aplicar, i a sobre, vol que deroguem tot allò que hem fet durant els darrers quatre anys", ha afegit. A més, "Sap vostè com es reforma la Constitució? Amb quina majoria ho farà?" ha qüestionat el president en funcions.

"La seva prioritat és tenir la cambra treballant per a això", ha acusat. "Es suprimeixen o no les diputacions? El senyor Hernando diu que no, Rivera diu que sí. M'agradaria que estudiem millor les coses i les conseqüències" ha apuntat Rajoy. "Em pot explicar què és una reforma federal i quina és la seva proposta per a Catalunya? La mateixa que la meva en aquests quatre anys" s'ha vantat el líder del PP davant de la cambra del Congrés dels Diputats.