El Govern espanyol considera que no és moment d'abordar una quitança del deute a la Generalitat perquè suposaria una forma de "premi" als "secessionistes", a pocs mesos del referèndum l'1 d'octubre. És la posició manifestada aquest dimarts pel portaveu de la Moncloa, Íñigo Méndez de Vigo, després que en les darreres hores el seu homòleg al PSOE, José Luis Ábalos, considerés que les mancances en el sistema de finançament podrien portar al "colapse" de la institucionalitat a Catalunya. La Moncloa, però, titlla la idea "d'ocurrència": se'n burla i ho descarta.

Ábalos va encabir la mesura en el marc de la Declaració de Barcelona, presentada divendres passat juntament amb el PSC. És el document que preveu una reforma de la Constitució en el sentit plurinacional i federal, a més del compliment d'un seguit de reivindicacions catalanes. Són els 46 punts que el president Carles Puigdemont va presentar al seu homòleg Mariano Rajoy, en una reunió que van mantenir fa mesos. Tot i així, al vespre el portaveu de Ferraz es va desdir en un programa de ràdio i va dir que era "opinió personal". La portaveu socialista al Congrés, Margarita Robles, també l'ha rectificat aquest dimarts, assegurant que no és la posició de tot el grup. 

Ara bé, la iniciativa socialista se sustentaria en la disposició addicional tercera de l'Estatut. Aquesta estableix que la inversió de l'Estat en infraestructures s'ha d'equiparar a la participació relativa del PIB de Catalunya, en relació amb el d'Espanya, per a un període de set anys. Ábalos es va llançar a la piscina reconeixent que l'incompliment estaria agreujant el deute català i el valencià, de manera que la reivindicació també s'hauria d'aplicar a la segona, comunitat que reclama un "deute històric". El portaveu socialista inlús advocava perquè les quitances de deute es plantegessin en la reforma del sistema de finançament autonòmic.

La qüestió és que aquest mateix dilluns es celebrava al ministeri d'Administracions Territorials una reunió per abordar el seguiment dels acords de la conferència de presidents autonòmics. El finançament era un dels punts de l'ordre del dia, però fonts de l'equip del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, consultades per El Nacional, asseguren que el conseller valencià del PSOE no va posar el tema damunt la taula. Catalunya no va enviar-hi cap representant perquè Puigdemont s'hi va negar, considerant que els 46 punts, referèndum inclòs, havien de ser abordats bilateralment

El malentès ocasionat per Ábalos no ha caigut bé a la Moncloa i el mateix De Vigo se n'ha burlat endurint el to respecte de la Generalitat i el conflicte sobiranista. "Em sembla un sense sentit perquè a hores d'ara, on hi ha un desafiament secessionista, sembla que el PSOE el que vol és premiar els secessionistes: trenquen vostès la llei i a sobre els trec el deute", s'ha vantat en una entrevista a la televisió. 

Tanmateix, la posició del portaveu de Rajoy a mes de juliol contrasta amb allò que pensava Montoro al març d'enguany, qui va admetre llavors que no descartava treves parcials d'aquest deute regional en el marc de la reforma del finançament autonòmic. Era un estat primigeni de l'acord, de forma que va insistir que preferia esperar al coneixement del dictamen del grup d'experts per al finançament, que es farà públic a l'agost. 

La idea tampoc ha agradat a Unidos Podemos, si és que es proposa com a forma de resolució del conflicte català. La portaveu al Congrés, Irene Montero, ha exposat que una quitança del deute de Catalunya amb l'Estat "no seria útil" per resoldre la tensió territorial, perquè "la bola màgica" no solucionarà la qüestió catalana. Montero ha recordat que després de la cita de l'1-O, la formació lila seguirà insistint en un referèndum "pactat i amb garanties". Allò que no expliquen és com aconseguiran que així sigui, perquè el PSOE ja els ha advertit que no està per considerar els catalans nació amb dret a decidir.