La tan esperada visita del president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, a Lleida ha estat poc més que testimonial. Rajoy ha passat de puntetes per la qüestió catalana i, a banda d’un parell de referències a Lleida, podria haver fet aquest discurs a la capital del Segrià o a Toledo.

En un acte amb 500 persones a la Llotja, Rajoy ha reiterat que la unitat d’Espanya és inqüestionable: “La unitat d’Espanya no es toca, la sobirania i la igualtat de tots els espanyols no es toca”. Ha estat gairebé l'única al·lusió a la qüestió catalana. 

“Pactes amb radicals”

Després de demanar a la resta de partits polítics que es comprometin a deixar governar la llista més votada, Rajoy ha advertit de les conseqüències dels “pactes amb radicals”. 

“No seria bo traslladar al Govern d’Espanya l’espectacle que estem veient en algunes institucions públiques. A Madrid, l’Ajuntament de Podemos amb el PSOE ha parat tres projectes amb milers de llocs de feina. A Barcelona, una, per perjudicis ideològics, ha decidit que no es poden construir més hotels fins que ho digui ella. Qui pacta amb radicals acaba patint els radicals”, ha apuntat per després carregar contra el pacte de JxSí amb la CUP. “A Catalunya es pateixen les conseqüències de l’acord del Govern amb la CUP que ha impedit que la Generalitat tingui uns pressupostos que necessita”, ha exclamat.

Concentració del vot

El candidat a la reelecció ha posat com a exemple el cas de Lleida –on es van quedar a només 2.000 vots d’aconseguir un diputat que, finalment, es va endur el PSC– per demanar que el vot dels “moderats” es concentri en el PP.

Rajoy ha demanat a “l’Espanya moderada, la que no vol govern a la grega o la veneçolana” que voti el PP per “guanyar la partida als extremistes”.

Votar C’s, llançar el vot

El líder del PP, Mariano Rajoy, ha advertit que hi ha vint-i-cinc províncies espanyoles on els vots a Ciutadans no han servit "per a res". Després d'admetre que el sistema electoral vigent "prima la concentració de vot i castiga la divisió de vot", Rajoy ha insistit en la necessitat que tot el vot moderat vagi al seu partit. "És l'intel·ligent, l'eficaç, el que ens permetrà governar", ha dit.

"La divisió (del vot) és el pitjor que li pot passar a l'Espanya moderada", ha insistit per això el líder del PP.

En aquesta jornada en què s'han publicat desenes d'enquestes, Rajoy ha assenyalat que totes elles coincideixen en dues coses. Primer, que el PP seguirà sent primera força política, i segon, "que els radicals i els extremistes" seran la segona.

En acabar el seu discurs, Mariano Rajoy ha demanat que "el que va passar a Lleida" amb aquesta pèrdua d'un escó al desembre "no es torni a repetir". Per això, ha insistit a reclamar a tots els moderats "no dilapidar cap vot". "Perquè cada vot que dilapidem és un vot per als radicals i extremistes", ha advertit.

Boicot de la PAH

La intervenció de Rajoy ha estat interrompuda per dos militants de la PAH que han estat ràpidament expulsats de la sala per l’equip de seguretat. “Li hauré de demanar a Pablo Iglesias que m’enviï els seus amics una mica més tard”, ha ironitzat el cap de llista del PP.

Agents de seguretat expulsen les dos activistes de la PAH / Sergi Alcàzar

Minuts abans de començar l’acte, membres de l’organització també han demanat al portaveu del Comú de Lleida a la Paeria, Carlos González, que abandonés l’edifici.

Acadèmia de Talarn

La presidenta del PP a Lleida, Dolors López, i el cap de llista al Congrés de la demarcació, José Ignacio Llorens, han fet de teloners al president del Govern espanyol en funcions. 

El candidat per Lleida, José Ignacio Llorens / Sergi Alcàzar

López ha reivindicat en la seva intervenció l'acadèmia militar de Talarn (Tremp). "Representa que existeix una acadèmia de l'Exèrcit, d'Espanya, a Catalunya", ha exclamat. 

Per la seva banda, Llorens ha demanat el vot als votants d'Unió.