"Estem disposats a adoptar noves mesures". Aquest serà el primer objectiu del nou govern de Mariano Rajoy i aquestes són les paraules que el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, ha traslladat a Brussel·les després que aquest dimarts la Comissió Europea (CE) demanés a Espanya que presentés un pressupost "com més aviat millor" per tal de reduir el dèficit públic al 3,1% del PIB i complir-lo nou anys més tard de l'última vegada que el va assolir.

Segons informa El Confidencial Digital, Guindos s'ha compromès a fer-ho abans que acabi l'any i ja ha advertit a la Moncloa que el nou govern haurà d'incloure "amb urgència" una retallada de 5.500 milions d'euros, que és el que demana la CE. Ara, l'Estat continua amb els pressupostos prorrogats del 2016 des del 15 octubre, on només van incloure petites variacions.

El repte del nou Executiu serà recuperar la pèrdua de la baixada d'impostos que va fer el 2015 i endurir, entre altres, l'impost de societats. Entre la seva llista de canvis, també hi destaca una reducció de la despesa pública, que, tot i que serà difícil negociar-ho amb la resta de grups i rebre el seu suport, demanarà al PSOE que no hi posi obstacles i que no presenti esmenes a la totalitat, tot i que el president de la gestora, Javier Fernández, ja va tancar ahir una porta a donar suport als pressupostos.

La setmana vinent, una vegada Rajoy ja sigui president i hagi nomenat els càrrecs del seu govern, es reuniran amb Ciutadans, Coalició Canària i PNB. Els primers ja han mostrat el seu suport, els segons demanaran compromisos pressupostaris amb Canàries i els tercers, malgrat la seva negativa a la investidura de Rajoy, estan disposats a negociar.