El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha demanat al president català, Carles Puigdemont, que renunciï al referèndum de l'1 d'octubre després de la macrooperació policial que ha portat a la detenció de 14 alts càrrecs del Govern. En una declaració institucional llegida al Palau de la Moncloa, després de la qual no ha admès preguntes, Rajoy ha advertit a les autoritats catalanes que "són a temps d'evitar mals majors". Fonts de l'executiu central aclareixen que aquesta és "una altra oportunitat" del president espanyol perquè abandonin el referèndum i evitin així una nova resposta de l'Estat, després que les forces de seguretat n'hagin "desactivat" la logística.

"No és una demanda política, allò que està en qüestió són els fonaments mateixos de la democràcia, on sempre hi ha vies per canalitzar les voluntats polítiques. No és democràcia votar la creació d'un projecte excloent, sinó tot el contrari, és una imposició, una injustícia", ha dit Rajoy sobre la demanda del sobiranisme i de l'independentisme de decidir la creació d'un Estat propi. Aquí s'ha vantat que les institucions –policia, fiscalia, jutges– havien demostrat durant aquest dimecres la capacitat per aturar "aquells qui volen infringir" les regles de convivència.

Per aquest motiu, el cap de l'executiu ha elevat el to i ha advertit Puigdemont sobre abandonar aquesta "escalada de radicalitat i de desobediència". "Renunciïn, són a temps d'evitar mals majors, a ningú li beneficia aquest envit constant a la justícia i a la llei", ha sentenciat. Fonts de la Moncloa recorden aquí les paraules de Rajoy a Barcelona, quan va dir que els obligarien a fer "allò que no volen fer". "Persistir és un error de càlcul", afegeixen les fonts, les quals asseguren que davant d'una declaració unilateral d'independència, l'Estat actuaria. "No estan per sobre de tot això", ha reblat.

Davant d'aquest escenari, Rajoy ha tingut una picada d'ullet al PSOE –l'endemà de la seva patinada al Congrés amb la negativa a votar favorablement a una proposició en suport a l'envit de les institucions estatals pel referèndum, com proposava Ciutadans–. "Vull agrair la col·laboració i el suport de les forces polítiques que saben que això no és un suport al Govern, sinó amb l'estat de dret i els espanyols", ha reconegut el president espanyol. "És moment de defensar la nació i no posar-la en dubte", ha reblat en al·lusió als socialistes.

Paraules menys amables ha tingut per a Podemos, després que aquesta formació hagi capitanejat algunes de les protestes al carrer, com la d'aquest dimecres a la tarda a la Puerta del Sol de Madrid. "A aquells que aprofiten el desafiament independentista per generar inestabilitat als carrers i a les institucions, han de saber que hauran de respondre per la seva deslleialtat en un moment tan decisiu de la vida política", ha denunciat. Així i tot, fonts de la vicepresidència espanyola es mostren tranquils perquè afirmen que la formació morada no arrossegarà el PSOE per fer caure el govern de Rajoy.

Així les coses, el cap del govern espanyol ha insistit al Govern que posés fre a les seves "actuacions il·legals i propòsits", en al·lusió a un referèndum que creuen haver desmantellat: "Ja no es pot celebrar, mai va ser legal ni legítim, no és més que una quimera impossible", s'ha vantat. Aquí, les fonts indiquen que no contemplen un referèndum telemàtic, després que la Guàrdia Civil hagi interceptat 10 milions de paperetes. "Si fos informàtic...", diuen, com afirmant que se sabria fàcilment a través dels serveis de l'Estat, cosa que diferenciaria l'1-O del 9-N, a parer seu.