A mesura que els ciutadans catalans omplen les portes de les conselleries i departaments registrats per les forces de seguretat de l'Estat per protestar contra la detenció de setze càrrecs del Govern i la persecució del material pel referèndum, també ho feien a partir de les 19.30 hores els ciutadans madrilenys a la Puerta del Sol, acompanyats de representants de Podemos, el PNB, ERC i el PDeCAT. És així com una revolta contra l'intent de laminar l'1-O s'ha convertit en una reivindicació contra el govern espanyol, sota una bandera compartida –l'estelada– i una consigna comuna –el dret a decidir–.

"Fora feixistes dels nostres barris", cridaven alguns ciutadans embolcallats amb altres símbols com la bandera republicana, la catalana, la comunista i pancartes de la mateixa plataforma que diumenge va convocar a Madrid un acte pel dret a decidir –ignorant llavors la prohibició del jutge José Yusty. La plaça es començava a omplir, però, amb un to agre per l'acció de la Policia demanant DNI. "És una manifestació il·legal", explicava una senyora, amb una veu que es tornava tènue a mesura que els convocats cridaven "no, no, no a l'Estat d'excepció. Govern [espanyol] dimissió!!".

Així les coses, la concentració no ha provocat aldarulls, sinó que fins i tot ha deixat estampes per al record amb la participació de cares conegudes, com la de la periodista Karmele Marchante, que exhibia unes arracades amb la bandera estelada i un cartell de "Volem votar. Cal derrotar l'ofensiva franquista del Partit Popular a Catalunya". Aquesta és una consigna que al llarg de la tarda també han cantat alguns dels ciutadans, al crit de "no passaran", com emulant els temps de la Guerra Civil i la resistència republicana a la capital de l'Estat, contra l'acció del bàndol nacional. 

Captura de pantalla 2017 09 20 a las 20.49.19