El president del Partit Popular, Mariano Rajoy, diu reservar-se per al discurs de tancament del 18è conclave del Partit Popular de diumenge per opinar sobre els independentistes. Però el dia en què demanava simbòlicament el vot a les bases per revalidar en el càrrec ha llançat més d'una advertència velada al president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "No tindran èxit perquè no ho permetrem" ha tancat, després que es sabés fa dies que té un pla per evitar el referèndum.

"Pretenen liquidar Espanya, passant per sobre la llei, volen prendre decisions injustes, que van contra la història d’Espanya" ha dit als més de 3100 compromissaris. A ells els ha recordat que el PP "defensa la Constitució de tots, amb concòrdia i llibertat". Precisament, la formació popular ha decidit en la ponència territorial que la Carta Magna només es podrà modificar si compta amb un consens ampli entre els grups del Congrés, i si es prefigura amb anterioritat els blocs que es volen abordar per a la reforma. 

Els estatuts del PP incorporaran per primer cop una referència explícita a evitar el dret a decidir. "Defensem la integritat de la sobirania nacional, com a qualitat inherent i indelegable del poble espanyol, de la qual ningú pot disposar de forma autònoma i que ningú hauria de qüestionar de manera unilateral. Reafirmem que no cap al nostre país, en la nostra Constitució i en el nostre ordenament jurídic, un referèndum d'autodeterminació", explica.

Rajoy ha recordat el seu argument legal per evitar el referèdum. "Sense llei no hi ha democràcia. En aquest partit sempre complim perquè es compleixi la llei. Creiem en la llei i en la justícia mai deixarem de fer-ho" ha exclamat davant dels seus fidels.