Un dels editorialistes de Die Tagespost, el principal diari catòlic alemany, conclou que la responsabilitat en la solució real al conflicte català és en mans del govern espanyol, que per la via de la força i dels tribunals només aconseguirà que “li piqui a la cara el vent de la independència”.

La peça es titula “La solució és a Madrid” i la signa Jürgen Liminski, veterà periodista alemany que coneix bé Espanya (hi va estudiar i hi torna sovint) i va ser vuit anys el cap d’internacional del diari Die Welt, la referència conservadora més important del país. Ara és a la ràdio Deutschlandfunk.

Liminski raona que tant si es concedeix l’extradició com si no, “enrocar-se en la Constitució” o aplicar estrictamente de la lletra de la llei, no servirà de res. “La coacció no és cap solució, especialment en qüestions d’identitat i del futur de les nacions”, conclou.

“El drama català conté una doctrina clara: als que ignoren el principi de subsidiarietat i només recorren al poder centralitzat, els colpejarà a la cara el vent de la independència. Aquest vent es pot convertir en una tempesta”, adverteix.

El periodista alemany no creu que el president Carles Puigdemont hagi comés rebel·lió i veu “complicat” que l’estat espanyol pugui provar el delicte de malversació. També considera que en l’acusació de corrupció de l’euroordre contra Puigdemont “s’hi veu clarament voluntat política, cosa que enforteix el prejudici molt comú que la justícia espanyola està polititzada”.

“La veritable solució política no es troba a Berlín, sinó a Madrid. Mariano Rajoy podria haver refredat la crisi fa molt de temps. Només li calia debatre amb els catalans una autonomia similar a la dels bascos [...]. En lloc d'això, es va fortificar darrere la constitució [...]. Un canvi [d’actitud] seria un servei per a Espanya i per a Europa”, afegeix.