La trobada entre el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i el president Carles Puigdemont, que s'ha produït a l'aeroport de Barcelona arran l'acte d'homenatge a les víctimes del sinistre de Germanwings, ha estat marcada per una fredor evident. No obstant, Rajoy no ha desaprofitat l'ocasió d'assenyalar la resposta a aquella catàstrofe com a exemple de col·laboració entre l’executiu espanyol i el de la Generalitat així com amb els Ajuntaments i entre diferents països. “Vam saber fer front junts a la gestió coordinada d’una tragèdia transfronterera”, ha subratllat.

Els dos presidents, que s'ha trobat per primer cop des que Puigdemont va prendre possessió, han arribat junts a l’acte que es feia a la T2, davant del mural de Joan Miró on s’ha instal·lat una placa commemorativa. Prèviament s’han saludat dins l'aeroport i han mantingut una breu conversa amb els responsables de l’Associació d'Afectats, organitzadors de l'homenatge.

Ha estat un primer contacte protocol·lari, però sense contingut polític. Durant l'acte, tot i estar asseguts l'un al costat de l'altre, no han intercanviat parers i pràcticament ni s'han mirat. També el comiat, amb una encaixada de mans i uns copets de Rajoy a l’esquena de Puigdemont, ha demostrat la fredor entre els dos. Tot seguit, el president ha seguit el seu camí cap als vehicles oficials mentre Rajoy es dirigia amb la ministra Ana Pastor cap al seu vehicle. Tampoc en privat, no hi ha hagut conversa entre els dos polítics ni tan sols un intercanvi ràpid d’opinions.

Però, el president espanyol no ha volgut desaprofitar l'ocasió per insistir en el discurs sobre la col·laboració institucional. “Un any després he de dir que com a president del govern em vaig sentir molt orgullós de la col·laboració entre països, de la gent, dels veïns d’aquells pobles dels Alps, i també molt orgullós de la col·laboració entre nosaltres, entre el govern d’Espanya, la Generalitat, els ajuntaments, Guàrdia Civil, Mossos d’Esquadra, Creu Roja... els ciutadans en general”, ha assegurat Rajoy.

El president espanyol, igual com el president de la Generalitat i prèviament la presidenta de l'Associació d'Afectats, Sílvia Chaves, han emplaçat a adoptar les mesures necessàries per evitar que un fet com el viscut amb l’avió de Germanwings es torni a repetir i ha insistit que la seguretat en el transport ha de ser una de les prioritats de les institucions públiques.

Rajoy ha acabat amb un record a les víctimes dels atemptats a Brussel·les. "Ens refermem una vegada més en la nostra determinació sense fissures per acabar amb el terrorisme i fer prevaldre els valors superiors de la vida, la llibertat i els drets de tots els éssers humans", ha subratllat.

Cap referència a Freginals

En canvi, no ha fet cap referència, ni públicament ni en el contacte previ, a l'accident d'aquest diumenge a Freginals. Sí ho ha fet Puigdemont que ha tingut també un record per a les víctimes d'aquell accident tot assegurant que “en les pitjors tragèdies surt el millor que té un país”. “La bondat humana s’imposa a la maldat i la catàstrofe i tots traiem el millor que tenim per recuperar-nos”, ha subratllat el president recordant també els atemptats de Brussel·les d'ahir.

Prèviament, han intervingut la presidenta de l’Associació d’Afectats del vol Germanwings 9525 als Alps, i els responsables dels diferents cossos d’emergències que van actuar en aquella catàstrofe.

Han seguit l’acte familiars de la víctimes que en acabar han protagonitzat una ofrena de roses vermelles davant la placa commemorativa.

Tan bon punt ha acabat, Rajoy ha marxat acompanyat de la ministra de Foment en funcions, Ana Pastor. Puigdemont ha acudit acompanyat del vicepresident, Oriol Junqueras, la consellera de Presidència, Neus Munté, i el conseller de Relacions Exteriors, Raül Romeva, entre d'altres membres del Govern.

Tot i l'escàs contingut polític de la trobada, després de la primera encaixada de mans amb el president Puigdemont, Rajoy ha volgut penjar un tuit amb la imatge així com d'altres moments de l'acte. Era el primer cop que tenien oportunitat de parlar des de la presa de possessió de Puigdemont, atès que aleshores Rajoy no va trucar, com és habitual, per felicitar-lo pel càrrec. Ni tampoc l'ha telefonat posteriorment davant situacions com l'accident de diumenge a Freginals on van morir 13 estudiants d'Erasmus.