Que la defensa de la unitat d'Espanya ha de ser prioritat a les explicacions sobre el cas Gürtel i el finançament del Partit Popular és el missatge subtil que el president Mariano Rajoy ha llançat durant el debat d'aquest dimecres al Congrés dels Diputats. Rajoy ha apel·lat a la unió d'esforços a l'Estat davant de reptes com el terrorisme gihadista i el "desafiament d'aquells que volen liquidar" la sobirania espanyola. El cap de l'Executiu ha elevat el to davant la "magnitud de la provocació" a Catalunya i acusat el sobiranisme de "projecte autocràtic". 

"El govern espanyol defensarà el dret de tots els espanyols i protegirà els catalans d'un projecte autocràtic protagonitzat per radicals", són les paraules amb què Rajoy ha instat PSOE i Podemos a la unió i a abandonar la seva "obsessió" i "zel inquisitorial" per haver-lo fet comparèixer, després de la seva assistència com a testimoni a l'Audiència Nacional el passat 26 de juliol. El president espanyol hi ha carregat fort i s'ha vantat que la Cambra li havia donat la seva confiança en dues ocasions: durant la investidura i amb la moció de censura fallida de Pablo Iglesias.

El gest del cap de l'executiu central es podria interpretar com un desafiament a una nova moció. "Així és com es demanen les responsabilitats", ha llançat a l'oposició. La qüestió és que més tard ha tornat sobre una qüestió d'actualitat: la reunió informal entre el vicepresident Oriol Junqueras i Iglesias en una festa de l'empresari Jaume Roures. Rajoy ha demanat conèixer el contingut de la trobada, com també ho ha fet el seu portaveu Rafael Hernando, perquè s'especula que s'hauria parlat de l'intent de col·locar Pedro Sánchez com a president, abans del Nadal. 

Per això, el gallec ha esbossat els fins polítics i "sectarisme" que veu en l'acció de l'esquerra en el ple. Primer, que ja existien dues comissions al Congrés per abordar la caixa B del PP i hi havien comparegut fins a quatre extresorers de la formació que "feia més d'un quart de segle" que no ho eren. En segon lloc, ha exposat els 53 debats a Congrés, Senat, comissions i televisió, on creu que s'haurien pronunciat al respecte. Finalment, ha esmentat diverses mesures del seu govern per impulsar la regeneració

El PSOE ha recollit el guant: la portaveu Margarita Robles ha denunciat que "utilitzava els problemes de Catalunya per no fer front" al debat

El PSOE ha recollit el guant català i la portaveu Margarita Robles ha denunciat que "utilitzava els problemes de Catalunya per no fer front" al debat que els ocupava. Robles ha defensat que el seu partit actuava per "sentit d'Estat" i per això s'ha atrevit a exigir-li la dimissió. "Per dignitat davant de la vulneració dels drets a Catalunya i pel terrorisme", ha dit tornant-s'hi. "La seva declaració no és creïble", li ha dit sobre la compareixença "arrogant" a l'Audiència Nacional. "Vostè envia el missatge 'Luís, sé fuerte'. Per què? Perquè aquests diners surten de la corrupció?", ha insistit.

En el torn de Podemos, Iglesias ha recordat que s'havia demanat la compareixença de Rajoy pel finançament il·legal del PP. El dirigent de la formació lila ha expressat el seu desconcert per un vídeo que va aparèixer del president del PP, en què parlava de la part econòmica de les campanyes el 2000, si bé ell va dir durant la declaració per la Gürtel que només es feia càrrec de les qüestions polítiques. "Jo crec que a vostè li semblava normal que el seu partit es financés així", ha ironitzat. "En quin moment es va assabentar del finançament il·legal?", és una de les sis preguntes que li ha adreçat, sense resposta.

Desde Ciudadanos, Albert Rivera ha mantingut el seu argument que Rajoy oferiria un "míting" a la Cambra i per això no havia dit la paraula Gürtel en cap moment. Per tant, li ha demanat que comparegui en la comissió per la caixa B i li ha fet recordar que el PP havia perdut la majoria absoluta. Rivera ha anunciat que dilluns presentaria la llei per a la limitació de mandats –inclosa en el pacte d'investidura amb el gallec. També ha aprofitat per reivindicar la supressió dels aforaments  i la reforma del poder judicial. "Nosaltres no volem que s'indulti els corruptes. Volem suprimir-los", ha dit.

Joan Tardà (ERC) ha recriminat a Rajoy que no permeti celebrar el referèndum amb l'argument de la Constitució si ell ja l'havia "incomplert"

El portaveu d'ERC, Joan Tardà, ha elevat el to quant al procés i ha titllat el PP de "patrioterisme", reivindicant el projecte del sobiranisme enfront de la "corrupció sistèmica del règim del 1978". Així mateix, Tardà ha assegurat que l'1-O es votaria, i ha denunciat les eines que podria fer servir l'Estat per evitar-ho. "Només els queda la violència dels corruptes per mantenir-se en el poder", ha dit. El republicà ha recriminat al president espanyol que no hagi permès el referèndum amb l'argument de la Constitució si ell ja l'havia "incomplert".

Al torn del PDeCAT, el portaveu Carles Campuzano ha respost a Rajoy que era "normalitat democràtica" fer-lo comparèixer. Campuzano ha vinculat més tard el debat amb la situació catalana. "La corrupció segur que té a veure amb la desafecció que sentim a Catalunya", ha reblat. El demòcrata li ha demanat també responsabilitats perquè considera que el PP hauria quedat impune. Finalment ha titllat d'"impresentable" el discurs a l'Audiència Nacional.