Mariano Rajoy girava l'esquena a la hipòtesi que el tribunal de Schleswig-Holstein denegui definitivament l'extradició de Carles Puigdemont, i l'independentisme continuï l'avenç a Catalunya, quan aquest diumenge advertia: "Més aviat que tard, tot això serà un record", deia en al·lusió al procés sobiranista durant el tancament del conclave del Partit Popular a Sevilla. Rajoy es mostrava convençut de deixar enrere el full de ruta i la internacionalització del conflicte, afirmant que Espanya continuaria "unida i admirada al món, com un exemple de democràcia i llibertat".

D'aquesta manera, el cap de l'executiu central arengava les bases populars, després d'un cap de setmana marcat per la tensió i la polèmica, en relació amb les autoritats alemanyes. Els motius: la decisió de la justícia federal de descartar el delicte de rebel·lió, i les declaracions posteriors de la ministra alemanya de l'SPD (partit socialdemòcrata en coalició amb la CDU d'Angela Merkel), Katarina Barley, sobre que aquesta decisió era "del tot correcta" i "l'esperava".

Però Rajoy es mostrava triomfant, al marge del context extern a la trobada: recordava que el 155 va evidenciar que la democràcia espanyola "té recursos per quan és agredida, que Espanya és més forta del que molts pensen". "Aquests mecanismes són fortaleses per al futur", reblava. Finalment, el president espanyol recordava al PP que la llei "mana més que qualsevol president, partit o propòsit", assegurava sobre la causa independentista, com havia demostrat la intervenció de la Generalitat a l'octubre.

El fet és que les paraules de Rajoy arribaven en un moment en què el gabinet ministerial ja es prepara perquè l'euroordre d'extradició pugui no materialitzar-se tampoc per malversació, com informava El Nacional. També, enmig d'algunes veus crítiques sobre que l'Estat hauria renunciat a explicar-se a l'exterior i el procés hauria guanyat la batalla del relat. Ho avisava el vicepresident del Grup Popular Europeu Pablo Rangel. "És molt important a Europa i al món explicar la qüestió política: que aquest país és lliure i les persones poden estar en convivència, que és bo que tots estem integrats a les comunitats autònomes", deia Rangel en una de les conferències dissabte.

Tanmateix, el líder popular emulava el discurs de la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría dissabte, quan la seva número dos va comparar el conflicte sobiranista amb "una batalla" i va advertir que "guanyaria" l'Estat. La porta oberta es deu que a l'executiu central mantenen l'esperança que en algun moment del procediment es trobi l'escletxa perquè Puigdemont sigui retornat. Almenys, el Tribunal Suprem i la Fiscalia s'han posat en marxa per dur el cas de l'extradició al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). 

Davant d'aquest escenari, Rajoy es dirigia al Parlament per exigir amb "caràcter urgent" un "president viable, amb els suports suficients, que respecti la llei i governi per a tots", ara que l'exlíder de l'ANC Jordi Sànchez, ha tornat al centre de la investidura, tot i que es manté en presó provisional. Per això, minuts abans també s'havia vantat que el govern espanyol frenés la "investidura il·legal" del líder de Junts per Catalunya. "Malgrat les crítiques, un processat per la Justícia no presideix la Generalitat. Per l'actuació del Govern [espanyol]", recordava sobre la polèmica de l'informe del Consell d'Estat, contrari a l'acció de la Moncloa. 

La qüestió és que les presses del president espanyol perquè es formi govern a Catalunya són perquè Cristóbal Montoro va presentar el projecte de pressupostos al Congrés dimarts i li falten els vots d'un PNB que continua supeditant el suport que s'aixequi el 155. 

La crítica constant a l'oposició tampoc ha faltat, enmig dels intents del president espanyol de treure pit de l'acció "gens fàcil" a Catalunya. "Si ho haguessin fet ells, omplirien Espanya de cartells, s'acabaria l'encens per a tant botafumeiro" i "no hi hauria medalles per a tots", s'ha burlat. També, ha dit que eren uns "llenguts que regalen consells", i que resolen "les pensions amb un moviment, amb un gest la desocupació, i amb palmadeta el dèficit", ironitzava. Aquí diferenciava els "qui mai han sabut governar", en al·lusió al PSOE, "els qui mai han governat", com Podemos i Ciudadanos, i els qui "van segons el vent" i són "inexperts", sobre Albert Rivera.

Això sí, cap al·lusió al cas del 'mastergate' de Cristina Cifuentes al discurs de clausura.