Mariano Rajoy s’enorgulleix d’haver convocat les eleccions del 21 de desembre amb l’article 155 davant del que considera un “deliri”. “La deriva contra la llei, el seu intent de trencar-ho tot i la declaració d’independència han estat parats en sec amb la llei a la mà que és el que es fa en els països democràtics”, ha assegurat el president espanyol aquest divendres a Lleida, en la seva primera visita durant la campanya. Malgrat tot, no tot la feina està feta. “Cal posar fi a aquest despropòsit”, ha sostingut.

“L’anomenat procés fa molt mal a les persones, els seus sentiments, la seva vida, la seva economia i la seva essència com a persones”, ha alertat Mariano Rajoy. És per això que s’ha erigit com a “la millor garantia per evitar històries indesitjades”. Ha defensat que la solució “es troba a la Constitució” i que amb el 155 “hem aplicat la llei per restablir la llei”.

Segons Rajoy, la decisió d’aplicar el 155 ha servit per a “recuperar la legalitat perquè es pugui governar amb normalitat, millorar la confiança, asserenar la vida política i convocar eleccions”. Aquests comicis, ha promès, els guanyaran les forces unionistes. Ha defensat que el vot del PP és la millor garantia per posar fi al procés, perquè és “un vot segur, no subjecte a cap tripijoc, i que no es posarà al servei de cap causa per la qual ningú hagi de penedir-se mai”.

En la seva visita a la capital del Segrià, el president espanyol ha demanat deixar les “quimeres” a una banda i atendre els “problemes reals” dels catalans. “Hi ha qui parla molt de territoris i hectàrees; nosaltres parlem de ciutadans”, ha defensat en aquesta línia. Malgrat que ha lamentat que el procés ha estat “un fre per a la consolidació de la recuperació econòmica”, ha afirmat que la situació es revertirà “si es torna a la calma i la tranquil·litat”. 

No és casualitat que Rajoy hagi escollit Lleida per iniciar la seva campanya electoral a Catalunya. Segons les enquestes més recents, l’escó que el PP té en aquesta demarcació perilla. El president espanyol té previst visitar Catalunya dues vegades més, el 13 a l’àrea metropolitana de Barcelona i el 17 a Tarragona.