El govern espanyol encapçalat per Mariano Rajoy s'ha mostrat novament convençut que no hi haurà referèndum a Catalunya i, en aquest sentit, considera que el que està passant amb els pressupostos catalans evidencia les conseqüències de posar-se en mans de la CUP. És la interpretació que realitzen fonts de l'Executiu des de Lisboa, on Rajoy ha participat en una cimera de països del sud d'Europa, després que la CUP hagi decidit avui avalar els pressupostos de la Generalitat encara que amb l'advertència que es tracta d'un "sí condicional" amb "data de caducitat", ja que retiraran el suport si al setembre no hi ha referèndum.

Les fonts de l'executiu espanyol insisteixen que no se celebrarà aquesta consulta i subratllen que "quan un es tira a les mans d'extremistes, pot salvar una situació, però a mitjà i llarg termini no es construeix res positiu per a la gent". I en qualsevol cas, es considera que l'aprovació dels pressupostos no canvia la seva postura respecte al referèndum. Pel que fa a la reunió pendent de Rajoy amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, asseguren que encara no està tancada i que d'acord amb les dates, el que ja és segur és que no se celebrarà durant el mes de gener.

En aquests moments, Rajoy està participant en la cimera mediterrània que aposta per una "Europa més forta i més unida" per respondre als reptes que s'enfronta. Les conclusions dels set caps d'Estat o Govern que hi han participat han estat molt clares: "creiem en Europa". O, en paraules del primer ministre portuguès, António Costa, "amb una Europa més forta i més unida podem donar una resposta més eficaç als ciutadans". La pròxima cimera d'abril tindrà lloc a Espanya.