"Seguiré intentant que els socialistes se sumin a les enteses que facin possible posar en marxa el govern. Si el PSOE es manté en el NO, hi haurà terceres eleccions i el pacte amb Ciudadanos no servirà per a res”. Aquest és el missatge que el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, ha llançat al socialista Pedro Sánchez, després de reunir-se amb el líder de C's Albert Rivera.

Rajoy és conscient que l'aritmètica electoral no dóna amb el NO dels diputats socialistes. Els 137 escons del PP i els 32 de C's sumen 169 escons, una xifra que es queda a sis de la majoria absoluta. És per això que Rajoy ha aprofitat el context d'imminent inici de les negociacions amb Ciudadanos per a la investidura per afegir més pressió als socialistes.

"Fins ara no sembla que hagin canviat d'opinió, però ho seguiré intentant", ha subratllat, però també ha insinuat la possibilitat de no presentar-se a la investidura si no té la garantia que la superarà. 

Rajoy guanya temps

Rajoy ha postposat al 17 d'agost la reunió del comitè executiu del PP per donar llum verda a les condicions de Rivera. Una setmana en què, oficialment, estarà de vacances a Galícia però que també permetrà que ell o el seu equip intentin forçar un apropament amb els socialistes.  

L'ombra dels barons

Fins ara, les veus oficials del PSOE han reiterat que, sí o sí, votaran en contra de la investidura de Rajoy. Però a les veus de Zapatero i altres barons que demanen al PSOE que faci possible la governabilitat per evitar terceres eleccions, s'hi ha afegit en les últimes hores un contundent Felipe González que ha definit la proposta de Rivera per investir Rajoy com "el primer acte de responsabilitat des de les eleccions". 

Govern de progrés?

Des de Podemos, Carolina Bescansa ha demanat al PSOE que faci un pas per fer possible un acord de progrés. "El PSOE va col·locar el país en un carreró sense sortida", ha lamentat per afegir que "estem estenent la mà i esperant asseure'ns a parlar del que toqui per aconseguir un govern alternatiu al del PP".