La consulta del 9 de novembre de 2014 va suposar un moment clau pel procés català i també li va suposar un gran nombre de crítiques al aleshores president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per no haver-la aturat i actuat amb contundència. El Periódico ha informat que aquell mateix hivern del 2014 ja es va començar a gestar a la Moncloa l'embrió de l'article 155.

El rotatiu explica que les reunions per preparar la intervenció a les institucions catalanes les va ordenar Rajoy i es van estendre durant l'any següent (2015). Un sector de l'executiu de Rajoy s'encarregava de donar forma al 155 i un altre sector ja dissenyava una proposta operativa i jurídica per aturar els moviments independentistes de cara al futur.

Sembla ser que al capdavant d'aquestes reunions hi havia la vicepresidenta espanyola Soraya Sánez de Santamaría i hi participaven responsables del CNI, el difunt fiscal general de l'Estat José Manuel Maza, el coronel Diego Pérez de los Cobos (que va ser després el coordinador de l'operatiu policial per intentar aturar el referèndum de l'1-O) i juristes, entre d'altres.

Segons El Periódico, Rajoy no participava a les reunions però que estava al cas de tot i prenia les decisions amb Sáenz de Santamaría. El 155 que s'estava preparant estava pensat per obtenir el suport del PSOE i per no aixecar massa polseguera a nivell internacional. Tot i així, el rotatiu explica que després de parlar del tema amb els socialistes, aquests van demanar rebaixar el nivell d'intervenció, que en un principi havia de ser més dur i arribar a TV3, els Mossos i el Parlament.

Finalment, l'aplicació de l'article 155 es va aprovar al cap de tres anys en un Consell de Ministres extraordinari, el passat 21 d'octubre de 2017 i, abans de fer-ho oficial Mariano Rajoy va trucar el Rei per explicar-li personalment els detalls d'aquella mesura que feia tant temps que es gestava.