El Partit Popular celebra aquest dissabte a la capital catalana la convenció sobre la unitat territorial d’Espanya. Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría clausuraran la convenció, concebuda com l’últim acte d’un programa de recuperació anímica tant del president del partit, Mariano Rajoy, com del mateix Partit Popular.

La iniciativa parteix de l’equip de Rajoy que, amb l’encallament de les negociacions per a la investidura i el paper d’actor convidat que el director d’escena ha adjudicat a Rajoy, han plantejat aquesta fórmula per insuflar ànims a l’encara president en funcions i a la militància. L’agitació no serà en va en cap dels escenaris possibles: investidura, caiguda de Rajoy, eleccions el 26 de juny, Rajoy president... Sigui com sigui, els populars hauran avançat feina de cara a mobilitzar les bases i activar els passos i contrapassos dels dirigents amb aspiracions a sumar galons a curt termini.

Aquest, però, és el subtext d’una iniciativa per promocionar també un document base per a un possible acord de govern que faciliti la investidura de Rajoy o d’un candidat del PP.    

La unitat territorial a Catalunya

No és gratuït que el PP hagi triat Catalunya per abordar el debat territorial. Aquesta convenció serà l’última del programa de reanimació “Els cinc grans pactes d’Estat”. El relat del PP assenyala que es tracta de definir postures fermes sobre els cinc grans reptes de la legislatura que algun dia arrencarà. Per això s’han programat cinc convencions: creixement i ocupació; reforma fiscal i finançament; pacte social; pacte per l’educació i pacte per a l’enfortiment institucional i la unitat d’Espanya.

Rajoy i Sáenz de Santamaria clouran a Barcelona una convenció amb diferents taules on participaran persones que no militen al partit i que debatran sobre com aturar el “desafiament sobiranista”. Al document de treball de la convenció, hi ha una clàusula que obliga a “adquirir un compromís en la defensa de la unitat d’Espanya i la sobirania del seu poble, rebutjant de forma contundent qualsevol projecte sobiranista”.