El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha afirmat aquest dissabte, en un acte de campanya a Bilbao, que no vol que el País Basc "torni a etapes en què fins i tot en les famílies hi havia problemes, com per cert passa en altres llocs d'Espanya", en referència a Catalunya.

En aquest sentit, Rajoy n'ha culpat "l'actuació irresponsable d'alguns dirigents polítics que l'únic que han aconseguit és crear inestabilitat i posar-se en mans d'extremistes". El dirigent popular ha fet aquestes declaracions en un acte a Bilbao, al costat del candidat a lehendakari del PP, Alfonso Alonso, que ha reclamat als bascos que no caiguin en "la trampa del nacionalisme" basc.

Rajoy ha fet una aposta per la "moderació", i la "responsabilitat" al País Basc per evitar que " emprengui un camí equivocat com ha passat en altres parts d'Espanya", en referència a Catalunya.

En l'acte el president espanyol en funcions ha tornat a responsabilitzar el PSOE i Pedro Sánchez del bloqueig institucional que es viu a l'Estat i que pot portar a unes terceres eleccions i ha acusat el líder socialista de mantenir una actitud "obstruccionista, antipatriòtica" i poc democràtica.