El president en funcions i candidat del PP, Mariano Rajoy, ha demanat un pacte d’Estat amb el PSOE (abstenció o gran coalició) que permeti governar el país durant els propers quatre anys. Amb aquesta fórmula, els dos grans partits afrontarien reformes estructurals, també la reforma de la Constitució, i es podria fer front al repte català. “Si hi ha un govern de gran coalició, podríem fer alguna cosa per resoldre l’encaix de Catalunya” sempre, això sí, dins el marc constitucional.

Rajoy ha fet aquestes declaracions al col·loqui Primera Plana on, preguntat per si s’havia equivocat en la gestió de Catalunya, ha dit que el seu error “ha estat no autoritzar un referèndum que no podia autoritzar” a risc que es convoquessin eleccions “que és el que va passar”.

Dit això, i en el supòsit d’un acord de govern amb el PSOE i recuperant el diàleg amb la Generalitat, ha afirmat que la seva posició seria la de “mà estesa”: “el límit és la unitat, la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols”. “A mi ningú m’ha escollit perquè jugui amb la unitat de la nació espanyola”, ha reblat.

Investidura només per guanyar

Rajoy ha descartat presentar-se a la investidura si no té garantit el suport necessari per sortir escollit president: "En la investidura un serà investit", ha ironitzat.

Moderats catalans

En la línia del segon tram de la campanya, el president del Govern espanyol en funcions ha fet avui una crida als "moderats catalans" perquè facin front a un independentisme "condemnat al més estèril dels fracassos", i ha allargat la mà al Govern per a un diàleg en el marc de les lleis, sempre que sigui "recíproc".

"Vull animar els moderats catalans, els que estan per complir les lleis i per l'entesa, perquè reprenguin la iniciativa que fa molt temps els han arrabassat els radicals, els rupturistes i els antisistema", ha dit el dirigent.

Perquè, segons el seu parer, "els que a contracorrent de la història i del projecte europeu s'entesten en la separació i la divisió, i ho fan a més cavalcant sobre l'antipolítica i els extremismes, estan condemnats al més estèril dels fracassos. I pactar amb radicals té un preu".

És per això que el dirigent ha deixat clar que la Generalitat comptarà amb la seva "mà estesa" i "faltarà diàleg o voluntat d'entesa".

"Però vull deixar clar –ha apuntat– que ens agradaria que aquesta voluntat d'entesa fos recíproca, i en una democràcia europea i avançada el curs d'entesa és la Constitució i les lleis".