El president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha decidit traspassar les funcions del ministeri d'Indústria, que fins ara dirigia José Manuel Soria, al d'Economia, que lidera Luis de Guindos. La decisió, que ja insinuava aquest matí a la compareixença Soraya Sáenz de Santamaría, ve donada perquè l'executiu en funcions no té la potestat de nomenar nous ministres. 

Aquesta situació, doncs, és una circumstància amb què el Gabinet de Rajoy es troba des de l'endemà de les eleccions del 20 de desembre. La llei del Govern considera que a l'estar en funcions, tots els membres que en formen part esperen cessats que se'n constitueixi un de nou.

És habitual

No és el primer cop que el president del Govern en funcions es troba en aquesta situació, en què ha de cedir les competències del ministre sortint a un tercer. 

Durant la legislatura, ha estat la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, la que s'ha encarregat temporalment de les tasques de ministres que havien renunciat al càrrec, com en el cas dels que van ser titulars de Justícia i de Sanitat, Alberto Ruiz-Gallardón i Ana Mato, respectivament.