El president del govern central, Mariano Rajoy, creu que hi ha almenys 1785 motius perquè un noruec vulgui ser espanyol. Així ho ha anunciat al seu compte de Twitter en les darreres hores, quan ha promocionat un llibre del mateix títol. La qüestió és que es tracta d'una iniciativa per millorar la imatge interna d'Espanya, segons explica la web que s'ha creat amb l'objectiu de promocionar el projecte. "Perquè creiem que és important sentir-nos a gust amb nosaltres mateixos, amb la nostra identitat, ressaltant el que ens uneix, ens identifica i ens fa únics", diu.

Més enllà de l'anècdota del tuit, on Rajoy recomana "parlar bé d'Espanya", l'obra ha estat promoguda pel president després de la polèmica pels comentaris despectius sobre Espanya i els espanyols del programa Euskalduna naiz, eta Zu, de la televisió pública basca, ETB. Es va publicar l'any passat i recopila el que es consideren fets positius que els espanyols han aportat a la humanitat, en 22 categories diferents que van de la gastronomia a l'art passant per la ciència, les invencions o l'estil de vida.

El llibre anuncia a la seva portada que conté "la major recopilació de fets positius i aportacions d'Espanya a la història", un projecte de diversos autors dirigit per José María Moya. Tot apunta així que és una estratègia de la Marca Espanya per fomentar el patriotisme espanyol, sovint conegut com a "nacionalisme silenciós", envers els "altres nacionalismes" que a Madrid sempre han considerat respecte al català i el basc –i no el castellà–.

El preu del llibre és 21'90€, i compta amb un pròleg de Luis del Olmo. El rèdit comercial hi és present perquè a la web també es poden adquirir altres productes de 'merchandising', com ara emblemes, samarretes amb tot tipus de dissenys i llibretes. També hi ha un blog amb les darreres actualitzacions sobre fites aconseguides per ciutadans espanyols, que busquen corregir "l'excessiva crítica" que es creu que aquests fan als mèrits dels seus compatriotes. Inclús, es recomana tot aquest arsenal com a regal per al dia del pare, que serà el proper 19 de març.