El Ministeri de Foment, dirigit per Ana Pastor, va beneficiar mitjans conservadors en el repartiment de publicitat institucional durant el mandat de Mariano Rajoy. Així ho revela avui el Portal de Transparència, que fa pública la quantitat de diners que es van adjudicar a cada mitjà de comunicació en campanyes de publicitat institucional entre els anys 2012 i 2015.

Fins ara aquestes dades no eren públiques, però davant d'una denúncia d'Eldiario.es el jutjat Contenciós Administratiu número 3 de Madrid ha obligat a publicar al detall com va invertir el govern de Rajoy a cada diari, ràdio, cadena de televisió o mitjà digital.

La llei de la Publicitat Institucional estableix que el repartiment d'aquests diners s'ha de fer "atenent a criteris objectius, que garanteixin millor la difusió dels missatges", i un d'ells és l'audiència a la qual s'assoleix a cada mitjà. Tanmateix, segons assegura avui Eldiario.es, l'adjudicació d'aquests diners durant el mandat del PP es va fer de manera que alguns mitjans van rebre imports molt per sobre de l'audiència que tenen, per la qual cosa aquests anuncis no van assolir el major nombre possible de ciutadans, posant en dubte el criteri d'"eficiència" que recull la llei.

Els mitjans més beneficiats

Pel que respecta la premsa escrita, els diaris ABC i La Razón són els mitjans més afavorits. En contrast, El País, El Periódico de Catalunya o 20 Minutos van rebre menys de la meitat per cada 1.000 lectors.

Entre les ràdios passa una cosa similar. La cadena esRadio, fundada pel periodista Federico Jiménez Losantos, va tenir 300.000 oients al dia entre 2014 i 2015, els dos únics anys que es va repartir publicitat institucional a les emissores. Una xifra mínima comparada amb els 4,4 milions d'oients de la Cadena Ser, els 2,4 de Onda Cero o els gairebé 2 milions de Cope.

Una altra mostra d'aquest repartiment desigual són els mitjans digitals. Voz Pópuli, Llibertat Digital, també creada per Jiménez Losantos, i la versió digital de La Razón, van ser els mitjans més afavorits pel repartiment.