El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha publicat aquest dimarts un article d’opinió a The Guardian en què reconeix a la primera ministra britànica, Theresa May, el seu suport a l’Estat espanyol pel procés català.

Rere el títol “May ens va donar suport amb Catalunya. El Brèxit no trencarà el nostre vincle”, Rajoy estén la mà al Regne Unit per mantenir l’“amistat” més enllà de la seva sortida de la UE, i ho exemplifica amb el conflicte català. “La nostra unitat es pot veure en la fermesa i claredat del govern de May davant dels esdeveniments que s'han produït recentment a la comunitat autònoma de Catalunya”, escriu Rajoy.

El president espanyol considera que la postura del Regne Unit és “particularment important” ja que es tracta del “bressol del parlamentarisme i l'estat de dret”. Així, desitja que les properes eleccions “regionals” a Catalunyaens permetin tornar a la normalitat i a l'estabilitat que les nostres institucions requereixen i els nostres ciutadans mereixen”.

Són les reflexions de Rajoy sobre el paper del govern britànic en la qüestió catalana, que tanquen un article on el líder del PP agraeix el paper de May pel Brèxit. Rajoy creu que la primera ministra hi ha inclòs un “esperit constructiu”, i ha desitjat que s’arribi a un “acord raonable” que respecti “els interessos de totes les parts” de cara a la nova etapa.

El cap de l’Executiu espanyol afegeix que cal construir una nova “aliança estratègica” amb els britànics, ha que deixen la UE, “però no Europa”.

A més, deixa clar que l’“amistat sincera i fidel” entre tots dos països ha de continuar -sense oblidar-se de mencionar els interessos econòmics- i ha conclòs que l’Estat espanyol “vol el millor per al Regne Unit, perquè és simplement una altra manera de desitjar el mateix per a Espanya”.

L'article de Rajoy a The Guardian arriba el mateix dia que viatja a Londres per reunir-se amb May. Ho faran només 10 dies abans que es trobi el Consell Europeu i decideixi si autoritza l'inici de la segona fase de les negociacions pel Brèxit.