El president del govern espanyol Mariano Rajoy ha reconegut a títol personal que la Moncloa no tenia informació d'on era la secretària general d'ERC, Marta Rovira, durant la roda de premsa d'aquest divendres al migdia, des de Brussel·les, on es trobava de cimera de la Unió Europea (UE). Això passa per bé que la republicana tenia compareixences quinzenals davant del jutjat, però el passaport vigent, un cop el jutge instructor li va decretar llibertat sota fiança de 60.000 euros.

El fet és que les declaracions de Rajoy arribaven hores després que es fes pública la carta on Rovira exposava els motius de la sortida i parlava de la "injustícia" de la resposta judicial de l'Estat als dirigents independentistes. Tanmateix, el cap de l'executiu central ha respost als periodistes que el "normal en qualsevol és comparèixer quan hi ha una citació".

Així les coses, Rajoy ha fugit en tot moment de valorar la possibilitat que membres de l'antic Govern ingressin en presó aquest divendres, si és que el jutge Pablo Llarena ho estipula, o si la fiscalia tornava a endegar ordres de detenció a Carles Puigdemont i la resta de consellers a l'estranger. 

El número u del govern espanyol, però, ha reconegut que no és "partidari" que es repeteixin les eleccions aquest estiu i ha cridat a recuperar la normalitat institucional, econòmica i social. Això sí, ha dit que "fa la sensació de vegades que no es vol resoldre el problema" en proposar els qui estan fora o amb causes judicials pendents. Per això, ha demanat a Roger Torrent candidats "ajustats a dret", que "compleixin la llei", preguntat sobre què passaria si Jordi Turull era empresonat i calia obrir una nova roda de consultes.

Finalment, el cap de l'executiu ha advocat pel diàleg —després de la mà estesa del propi Turull—, i que ha recordat que ja el va proposar després dels comicis del 21-D, però sense concretar Rajoy què pretenia oferir.