Jorge Fernández Díaz va ser el ministre de l'Operació Catalunya, el que va ser sens dubte un dels punts més polèmics del seu mandat al capdavant de la cartera d'Interior, que no va repetir dins el nou govern de Mariano Rajoy l'any 2016, i pel que va ser reprovat pel Congrés. Les ombres que arrossega, però, no han impedit que el president espanyol, amb qui ha tingut una forta relació personal i professional durant anys, hagi lloat la seva figura aquest dilluns en un acte celebrat a la seu del diari La Razón

Durant la seva intervenció, Rajoy ha lloat la figura de Fernández Díaz i ha assegurat que a l'exministre de l'Interior, nascut a Barcelona, "li dol especialment Catalunya". A més, Rajoy l'ha mostrat com un exemple per a "moltíssima gent" que dedica la seva vida a Espanya "perquè estimen el seu país", i del qual ha destacat el seu "sentit del deure, lleialtat i entrega absoluta a la feina" malgrat les "dures situacions familiars i personals" que ha travessat Fernández, que ha patit un càncer i un infart en els darrers temps.

"Els polítics som éssers humans i tenim sentiments, per sorprenent que pugui resultar a alguns", ha deixat anar Rajoy amb sarcasme davant els assistents, entre els quals es trobava la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i bona part dels membres del seu Govern del PP, així com també altres dirigents del partit, l'exportaveu al Congrés de CiU Josep Antoni Duran i Lleida i l'abat emèrit del Valle de los Caídos.

En l'acte, Rajoy també ha aprofitat per parlar de la situació política. En aquest sentit, el president espanyol ha afirmat que la solució a la situació política a Catalunya "passa per una via de dos raïls, la Constitució i l'Estatut", i s'ha mostrat "optimista" perquè considera que "estem millor que fa uns mesos, i cada dia està més clar". Rajoy també ha advertit que "els esforços il·legals d'alguns a Catalunya" no només són inútils i estèrils, sinó que porten al no-res i a la malenconia.