Mariano Rajoy ha contraatacat aquest dilluns davant la "sintonia" exhibida la setmana anterior per Ciudadanos i Unidos Podemos, en la reunió que ambdues forces van mantenir al Congrés per impulsar una reforma de la llei electoral. Davant el sistema "més proporcional" que li demanaven els partits emergents al PSOE i el Partit Popular, Génova ha respost traient del calaix una vella proposta del seu programa: que governi la llista més votada als ajuntaments, que inclús podria ser extensible a les comunitats autònomes, amb la mirada posada als comicis del 2019.   

"Sempre ens hem centrat que governi el més votat, ho seguirem concretant en l'àmbit municipal", ha dit el coordinador general del PP Fernando Martínez Maíllo, qui ha insinuat que la proposta era extensible a la resta d'Espanya. La qüestió és que preguntat si ho era a les autonomies, Maíllo no ho ha negat. Ha dit que "primer esperarien a fer una proposta a la resta de formacions, un plantejament general" amb què debatre. Consideren aquí els populars que hi ha "més consens" en el seu posicionament que en allò que estarien proposant Cs i Podemos als socialistes. 

La qüestió és que el PP no té encara la concreció legal de com articularà la proposta: bé a través d'una prima d'escons per al partit més votat, com a Grècia, bé per consens —Maíllo ha demanat que s'apliqui ja la idea als comicis locals i autonòmics del 2019, que no afectaria de moment Catalunya perquè les eleccions tenen calendari propi—. La qüestió és que els populars asseguren que és "una proposta senzilla, neta i pura. Qui aconsegueixi més escons, governa, sense enganys", ha dit. D'aquesta manera, es garantiria que no es canviaria "als bars" el vot dels ciutadans.

La rivalitat amb Cs ha estat present en tot moment durant el discurs de Maíllo —qui ha assegurat que la reunió mantinguda a Génova amb els barons autonòmics no havia consistit a parlar de la formació taronja, sinó "del PP i l'interès general". El popular ha denunciat que Albert Rivera i Pablo Iglesias haguessin intentat treure la "veu a l'Espanya que no té portaveus", que és la zona rural —on precisament Rajoy i Pedro Sánchez surten beneficiats—. La qüestió és que els partits emergents tenen menys dificultats a les províncies urbanes, o amb circumscripcions de més escons.

Així les coses, Rajoy no ha volgut cedir el protagonisme del conclave als adversaris. "Ni un minut, ni un segon", ha assegurat el coordinador general que s'havia dedicat de temps a abordar la puixança de Cs a les enquestes. Això, tot i que alguns barons sí que havien denunciat a la porta —i en converses privades filtrades als mitjans de comunicació— el seu neguit perquè el president espanyol no llancés una gran ofensiva per destronar el clima favorable a Rivera. Però una vegada més, els càrrecs del partit no s'han atrevit a dir-ho a la cara del líder i ningú ha aixecat una veu díscola.