El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha considerat "il·legal i contra el sentit comú i la lògica" que el president en funcions, Carles Puigdemont, vivint a Brussel·les, torni a ser investit en el càrrec, una cosa que "no té precedents"; si passa, segons ha destacat Rajoy, "l'article 155 seguirà vigent perquè així ho ha dit el Senat".

Rajoy també ha lamentat avui que Ciutadans no faciliti al PP grup propi al Parlament i, davant de la formació d'un nou Govern, ha advertit que una persona "fora de la realitat", en referència a Puigdemont, "no pot condicionar el futur de tots".

El president espanyol ha dedicat part de la seva intervenció en un acte del PP de Sevilla a analitzar la situació a Catalunya i ha subratllat que encara que "les coses encara no estan bé", sí que estan millor que fa uns mesos. Una cosa que creu que ha estat possible després d'acordar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució amb els partits constitucionalistes i haver estat lleials amb ells.

L'objectiu, ha dit, era que la veu de les persones que no se senten independentistes estigués representada al Parlament i, justament per això, s'ha mostrat dolgut amb el fet que "alguns ara, sembla, no volen que la veu del Partit Popular, disposant d'un grup, se senti amb força en el Parlament defensant les posicions dels constitucionalistes".

Retrets

"Ho sento", ha postil·lat en referència a l'actitud de Ciutadans, partit del qual ha dit que haurà d'explicar aquesta decisió tant als seus votants com als del PP. Després d'aquest retret a Cs, ha dit que és necessari formar de seguida un nou govern a Catalunya perquè, segons diu, les situacions d'excepcionalitat no és bo prolongar-les gaire.

"Cal formar un govern que actuï dins de la llei, perquè si no actua dins de la llei, la llei actuarà com és la seva obligació", ha ressaltat. En aquest sentit, ha demanat que tothom actuï amb responsabilitat, perquè "una sola persona situada fora de la realitat no pot condicionar el futur de tothom".

"No es pot presidir cap govern vivint fora d'Espanya. No es pot pretendre ser investit sense anar al Parlament a explicar les raons per les quals es demana el vot i no es pot pretendre viure fora d'Espanya i saltar-se el control al qual l'oposició té dret en el Parlament. Això -ha postil·lat- és de pur sentit comú".