El president en funcions del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha insistit en la necessitat d’arribar a un pacte de govern amb el PSOE perquè “el millor govern és que governi el primer, el que va guanyar, amb el suport del segon”.

En un acte de partit a Pontevedra –ciutat que l’ha declarat persona non grata–, Rajoy ha defensat que el resultat de les eleccions del 20D incloïa un missatge als partits polítics perquè “parlin, dialoguin i s’entenguin” per poder formar un govern que, al seu parer, ha d’estar liderat pel PP.

“La nostra obligació és buscar un acord”, ha assegurat, per afegir que el que cal en aquest moment és un pacte com els que ara “es porten a la Unió Europea”, com ara el d’Alemanya, on governa la CDU amb el suport dels socialdemòcrates, o Àustria, on la coalició és a l’inrevés.

'No' a derogar les seves lleis

A més, Rajoy ha recordat que el seu partit no donarà suport a un altre partit que comporti “derogar” les lleis aprovades en la passada legislatura, i ha volgut donar relleu als punts d’acord amb el PSOE, com ara “la defensa de la unitat d’Espanya, que està sent atacada per alguns”.

Per això, més enllà d’un pacte amb el PSOE o fins i tot amb Ciutadans, Rajoy ha dit que només hi ha una altra alternativa, “la del PSOE amb Podemos, les Marees, Compromís i els de Catalunya, més els partits independentistes com Esquerra i l’antiga Convergència”, una possibilitat que té molt clar que “és dolenta per a Espanya”.

“El candidat Sánchez i el seu programa han estat rebutjats, toca començar de nou”, ha afegit Rajoy, que ha advertit que el PP, “no propiciarà que qui ha perdut les eleccions sigui president del Govern”. Finalment, s’ha mostrat confiat d’arribar a un acord “abans de la convocatòria automàtica per al 26 de juny”.