El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, insisteix a negar qualsevol nexe d’unió, tant jurídic com polític, entre el referèndum que es proposa des de Catalunya i el què va tenir lloc a Escòcia el 18 de setembre del 2014. Segons Rajoy, aquella votació s’emmarcava en un context de legalitat perquè ho va decidir “qui podia fer-ho”: el parlament del Regne Unit. A Espanya, però, la situació és substancialment diferent. “La sobirania nacional recau en el conjunt del poble espanyol, no en el Parlament”, sosté.

En una entrevista concedida a l’Aliança de Periòdics Líders a Europa (LENA), de la qual forma part el diari El País, i que ha vist la llum avui en aquest mitjà, Rajoy no ha estat capaç de fer cap proposta política nova per al procés sobiranista, més enllà d’insistir en la reforma constitucional. “El que podrien fer els independentistes, complint la llei, és plantejar a les Corts Generals una reforma de la Constitució, que haurien de votar les mateixes Corts i el conjunt del poble”, proposa.

El president espanyol visita avui Catalunya en el marc del catorzè congrés del Partit Popular català. Mariano Rajoy insisteix que la proposta de la majoria del Parlament de Catalunya, formada per Junts pel Sí i la CUP, viola la carta magna d’un país de la Unió Europea i, per això, no va tan sols en contra de les lleis espanyoles, sinó també en contra de les europees. Aquest fet tanca les portes de l'organització continental als dirigents catalans i, per tant, també a una hipotètica Catalunya independent.

“No hi ha cap país que estableixi a la seva Constitució un procediment per a destruir-se. No es pot contraposar democràcia i llei, perquè quan algú se salta la llei en una cosa així allò que realment està fent és liquidar la democràcia”, argumenta Rajoy.

No hi haurà eleccions anticipades

En la mateixa entrevista al diari de més tiratge a l’Estat, Rajoy insisteix que no avançarà les eleccions i que, si cal, ho reiterarà “fins a la sacietat”. “Ja vam fer prou ximpleries durant el 2016 per tornar a ficar ara el país en una contesta electoral”, afegeix. El president considera que, des de l'inici de la legislatura, s’han pres decisions importants de les quals està satisfet, sobretot econòmiques, però també n’hi ha hagut d’altres que no li han agradat, com la derogació del reial decret llei del Govern espanyol per reformar el sector de l’estiba portuària.