L'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha criticat aquest dissabte el govern de Pedro Sánchez assegurant que "aquest govern ja no se sosté. És una olla de grills que només és capaç de generar divisió i crear problemes i novament deixaran l'economia enfonsada, és la seva si no, el nostre és recuperar-la", ha destacat. En la celebració del XIII Congrés del PP local de Pontevedra, Rajoy ha censurat que el PSOE s'hagi convertit en "un partit frontissa", mentre el PP, ha assegurat, "no és ni crossa ni frontissa de res". En aquest sentit, ha reiterat que el Partit Popular és "un partit de govern i l'únic que és alternativa de veritat". L'expresident del govern espanyol, que no ha volgut parlar gaire del panorama polític, ha aprofitat per llençar algun tret enverinat cap a Sánchez i la seva formació política. 

Nova etapa al PP

Rajoy augura que comença "una bona etapa" per al PP en l'àmbit de tota Espanya amb l'arribada d'Alberto Núñez Feijóo a la presidència del partit. "Nosaltres som un partit de govern amb història, tradició i amb suports. Som el PP i això no és cap broma", ha afirmat. D'aquesta manera ha reivindicat al PP com un partit de govern en tota Espanya enfront del PSOE, que s'ha convertit en una formació "bisagrista", però "sempre sostenint a partits extremistes i radicals". En tot cas, en l'acte en el qual s'ha reelegit a Rafa Domínguez com a president del PP local de Pontevedra, Rajoy ha insistit que no anava a analitzar la situació política i econòmica o a parlar del govern d'Espanya. "A mi em toca fer el que em ve de gust, que és el que faré", ha assenyalat entre riures de les persones presents en l'acte. En aquesta línia, ha instat "a uns altres" a parlar del govern espanyol i de la política econòmica de Pedro Sánchez i del "llenguatge de 'totes, totis, tots', l'última versió del qual és 'autoritats'" de tot això, ha afegit, "que parlin els que venen darrere de mi, que jo no tinc res a dir". D'altra banda, ha aprofitat per a enaltir la figura del president del PP provincial de Pontevedra, Alfonso Rueda, que dissabte que ve serà investit com a president de la Xunta de Galícia: "Coneix a tots, té experiència en l'administració i estic absolutament convençut que serà un gran president i tots estarem molt orgullosos", ha conclòs.

La Xunta va sol·licitar indicacions per detectar Pegasus

La Xunta de Galícia va sol·licitar al Centre Criptológico Nacional (CCN), que depèn del CNI, dilluns passat 2 de maig indicacions tècniques de detecció del programa Pegasus en dispositius mòbils, unes directrius que ara "s'estan revisant", segons han confirmat fonts autonòmiques. Amtega, l'organisme responsable d'aquest tipus d'operacions, ha confirmat que després de sol·licitar aquestes instruccions, el govern central va remetre a les comunitats autònomes el 3 de maig una Guia per a la detecció d'aquest programa, "que actualment està sent revisada". Descarten així que s'hagin analitzat ja dispositius de membres de l'Executiu gallec.  Segons el que explica la Xunta, que en el seu govern "existeixen polítiques, normes i procediments de ciberseguretat".

En particular, en l'àmbit de dispositius mòbils, existeix un protocol d'ús de dispositius mòbils corporatius aprovat per la Comissió de Seguretat i govern electrònic, "que els usuaris han d'acceptar explícitament amb el lliurament del terminal". En concret, en relació amb els dispositius mòbils utilitzats pel president de Galícia i els Conselleiros, es procedeix a verificacions periòdiques. Detallen també que les comunicacions estan protegides per defecte pels mecanismes estàndard de cada tecnologia, tant el correu, com les trucades o la missatgeria estàndard. Es disposa d'una plataforma específica per al xifratge d'informació (correus, fitxers i discos durs) per part d'alts càrrecs.