Després de la decisió del PSOE d'abstenir-se en la segona votació de la investidura de Rajoy, a Mariano Rajoy li queden les hores comptades com a president del govern espanyol en funcions. Ho ha estat ni més ni menys que 308 dies, però tot apunta que d'avui en vuit la legislatura ja estarà en marxa amb ell mateix revalidat en el càrrec. Serà aleshores quan comenci el joc parlamentari per donar continuïtat a una legislatura que es preveu moguda i, segons alguns, fins i tot efímera.

El rellotge es va iniciar després de la investidura frustrada de Rajoy: si no hi havia acord abans del dia 31, els espanyols estaven convocats a unes terceres eleccions. Davant d’aquest escenari, Felip VI va anunciar ja fa dues setmanes una nova i última ronda de consultes amb els representants polítics per aclarir, definitivament, si els comicis s’acabarien evitant o no.

La ronda de contactes començarà avui mateix amb, entre altres, les visites a la Zarzuela d’Aitor Esteban (PNB) i Francesc Homs (PDECat), i acabarà dimarts amb les de Xavier Domènech, Rivera, Pablo Iglesias, Javier Fernández i, finalment, el mateix Mariano Rajoy.

Si ens guiem pel resultat del Comitè Federal del PSOE, el monarca podrà tancar la ronda anunciant a la presidenta del Congrés, la popular Ana Pastor, que Rajoy és de nou el candidat a la investidura.

Serà aleshores el torn que Anna Pastor esculli dia i hora per començar el debat d’investidura, que podria ser l’endemà mateix. Això implicaria que la primera votació es celebraria dijous -el PSOE ja ha anunciat que el seu primer vot serà contrari a Rajoy- i la segona, ja amb l’abstenció socialista, seria dissabte. Amb tot, també hi ha l’opció que el primer dia de debat sigui dijous, amb la votació definitiva diumenge. Sigui com sigui, la segona votació haurà de ser 48 hores després de la primera, i Rajoy en tindrà prou amb obtenir una majoria simple: és a dir, sumar més vots a favor que en contra.

De moment, avui mateix podrem veure Rajoy presentant el líder del PP Català, Xavier García Albiol, en un esmorzar-col·loqui al Fórum Nueva Economía. Serà la primera oportunitat de saber què en pensa el principal afectat del gir del PSOE cap a l’abstenció.