El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha assegurat que està "absolutament d'acord" amb l'apel·lació que el rei Felip VI ha fet a l'ONU sobre la necessitat de "dialogar" per superar "la conjuntura complexa" d'Espanya.

Rajoy ha coincidit que "cal dialogar" per buscar "una sortida" per al país, alhora que ha reivindicat els seus resultats electorals davant de qualsevol proposta d'apartar-lo per facilitar un govern liderat pel PP.

Al poble natal de Manuel Fraga, Vilalba (Lugo), on ha arrencat una nova jornada de campanya a Galícia, ha subratllat que "evidentment, cal dialogar". "Estic absolutament d'acord, si no, no és possible", ha reflexionat, abans de defensar que ho va fer i va aconseguir acordar "amb algunes forces polítiques", tot i que li van faltar "sis vots".

Investidura fallida

"Ho vaig intentar, la cosa no va sortir bé, però a això cal donar-li una sortida", ha proclamat, abans de recordar que precisament aquest dimecres es compleixen nou mesos de govern en funcions a Espanya, un període en què no s'ha pogut presentar lleis ni tampoc els pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al pròxim exercici.

En tot cas, Rajoy s'ha marcat del repte d'intentar "minimitzar danys". "Encara que la llei no ens permet fer moltes coses, mirarem que això generi el menor dany possible. Ho he dit mil vegades al senyor Sánchez, però amb escàs èxit", ha apuntat. 

Preguntat sobre si estaria disposat a apartar-se si fos necessari per facilitar un govern liderat pel PP, ha replicat que "en democràcia" és "molt important sempre respectar la voluntat de les persones" i ha recordat que els populars van guanyar les últimes cites a les urnes celebrades a Espanya "amb el seu candidat", ell mateix, al capdavant.

"I en les de juny el PP va ser l'únic partit que va pujar en vots, percentatge i escons. Totes les altres forces van baixar, per tant, la democràcia consisteix en moltes coses, la més important d'elles, respectar el que diu la gent", ha tancat.