L’equip de Mariano Rajoy ha començat a preparar la trobada amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. L’objectiu de La Moncloa és escenificar un apropament institucional i marcar un punt d’inflexió en positiu en les relacions Catalunya-Espanya. “Es tracta de reprendre el diàleg que ja fa massa temps que és inexistent”, han apuntat fonts populars consultades per El Nacional, que també han subratllat que el president espanyol “sempre ha tingut interès” a reunir-se amb el president català .

Referèndum a banda

El gabinet del president espanyol vol evitar que la trobada s’encalli en el primer moment i esquivaran inicialment la qüestió del referèndum i el procés de construcció de la República catalana. Plantegen la reunió des del pragmatisme, “buscant punts de consens” entre les dues administracions. Per això, segons fonts del PP, és probable que el president espanyol proposi una reforma del model de finançament i també temptegi quines són les inversions en infraestructures prioritàries per al Govern, per poder concretar alguna proposta, si tot va bé, més endavant.     

Imminent

L’equip de Mariano Rajoy ha demanat al PP de Catalunya informes tècnics i polítics per redactar l’argumentari del president espanyol. Les mateixes fonts apunten que la reunió podria tenir lloc en les pròximes setmanes. Sigui com sigui, des del Partit Popular de Catalunya defensen que Rajoy sempre ha tingut predisposició al diàleg però argumenten que amb l’expresident Artur Mas s’havia arribat a una via morta.

Els 23 punts de Mas

L’última reunió formal entre un president de la Generalitat i el president espanyol va ser el juliol del 2014. El llavors president català, Artur Mas, va lliurar a Rajoy un document amb 23 punts que resumien els greuges que la Generalitat havia denunciat durant els darrers mesos. Aquest document també incloïa reivindicacions, com ara més inversió en infraestructures, el respecte a la immersió lingüística i la millora del finançament. És poc probable que Rajoy recuperi aquest document per a la trobada amb Puigdemont però tampoc seria sorprenent que alguna de les propostes que l’executiu espanyol pogués plantejar s’inspirés en algun dels 23 punts.      

Canvi d’escenari espanyol

Des del PP creuen que el canvi d'escenari a Espanya ha propiciat que el president de la Generalitat interpreti que és convenient restablir els contactes amb Rajoy i el govern espanyol. Els populars defensen que només hi ha dos escenaris possibles: La gran coalició PP-PSOE, o bé eleccions. En els dos supòsits, el PP manté que Rajoy "és l'única alternativa real".  

De moment, Puigdemont ha rebut en les últimes setmanes al Palau de la Generalitat el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias. Aquest divendres hi acudirà el líder de Ciutadans, Albert Rivera.