Allà on va, el referèndum de l’1 d’octubre acompanya el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Aquesta vegada ha estat en una intervenció al País Basc on ha titllat de “deliri” l’1-O i ha emplaçat el president Puigdemont “a connectar amb l’Estat de dret que està violant de forma ininterrompuda aquests últims temps”.

En un discurs on ha jugat amb les paraules “connexió” i “desconnexió”, Rajoy ha assegurat que el Govern català “parla molt de desconnexió” però el que “estan fent és desconnectar de la realitat”.

Referent a què farà l'Estat per aturar el referèndum, Rajoy ha volgut deixar clar, per enèsima vegada, que “no se celebrarà” perquè “és il·legal i incompleix totes les lleis possibles, va en contra de l’Estatut, de la Constitució i de la legislació internacional”, ha puntualitzat.

En aquest sentit, Rajoy ha declarat que “no hi ha democràcia sense respecte a la llei” i ha assegurat que des de l’Estat es farà “tot el contrari dels que volen trencar-ho tot”. “Si violen la llei, nosaltres la complirem i la farem complir”.

A més a més, aprofitant la seva visita al País Basc, Rajoy ha volgut posar-los com a exemple de “forma diferent de fer política” basada en “el pacte, l’acord i l’enteniment”, una manera de fer que “produeix resultats positius per a tots”.