"El Govern espanyol impedirà que qualsevol declaració d'independència es plasmi en alguna cosa". Són declaracions del president de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, en una entrevista al diari El País, que es publicarà diumenge, centrada en el procés d'independència.  Rajoy assegura que "Espanya seguirà sent Espanya i ho seguirà sent durant molt temps" i demana "al catalanisme pactista i moderat que torni i s'allunyi d'extremistes, radicals i de la CUP".

El president espanyol no ha descartat aplicar l'article 155 de la Constitució espanyola. "Jo no descarto absolutament res del que diu la llei", ha afirmat Rajoy. "L'ideal seria que no hagués de prendre solucions dràstiques, però perquè això fos possible s'haurien de produir rectificacions", ha assegurat en ser preguntat per si aplicaria aquest article davant l'amenaça de declaració unilateral d'independència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "Mentre l'amenaça d'una DUI no desaparegui del panorama polític serà molt difícil que el Govern no prengui decisions", ha reiterat.

A més, Rajoy ha subratllat que les conseqüències del "simulacre" de referèndum ja es veuen "en els sectors del turisme i en els sectors empresarials". "Els mercats es comencen a posar nerviosos", ha assegura. "Com més temps passa sense que retirin la declaració d'independència, pitjor per tots", ha advertit, tot i que ha afegit que "encara hi són a temps".

El president espanyol ha explicat que "és molt difícil" negociar amb algú que és "incapaç de moure's ni un centímetre". I ha recordat que el seu executiu va plantejar una Conferència de Presidents de Comunitats Autònomes i "el president de Catalunya no va voler venir". "Quan un és incapaç de moure's ho posa impossible a l'altre", ha criticat Rajoy.