Les explicacions que el candidat a la presidència pel Partit Popular (PP) Mariano Rajoy va emprar en els comicis pel 20-D per no assistir als debats electorals a quatre s'han acabat. Sempre aconsellat pel seu director de campanya, Jorge Moragas, Rajoy ha canviat radicalment l'estratègia, accedint a enfrontar-se en un format on hi siguin PSOE, Podemos i Ciutadans. Per contra, en aquesta ocasió no està disposat a sotmetre's a un cara a cara amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

La darrera vegada que els grans partits es van haver de veure les cares, el líder del PP va esgrimir que no s'enfrontaria amb líders de forces extraparlamentàries com eren aleshores Albert Rivera i Pablo Iglesias, i aquests, conscients que fins al 21-D no estaven en condicions d'exigir res, en tant que no tenien representació, van acceptar-ho.

Però l'escenari polític ha canviat, i Génova s'hi ha hagut d'adaptar per no incórrer en contradiccions argumentals. "Aquest debat és el que millor reflecteix la pluralitat de les Corts Generals" al·legava el secretari de comunicació del partit, Pablo Casado sobre el format a quatre a què es volen sotmetre. Tanmateix, sembla que Rajoy només estarà disposat a un sol debat, de manera que aquest podria ser determinant per a la contraposició d'arguments per part de totes les forces, en relació amb els àmbits sectorials que interessen als ciutadans.

La jugada dels populars deixa el PSOE en escac. Des de Ferraz havien repetit per activa i per passiva que Rajoy "no s'amagués", donés la cara ell i no la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría. Santamaría havia acudit a un dels debats a quatre, en representació de Rajoy, fet que va servir als opositors per fer múltiples crítiques al respecte.

Al PSOE li ha agafat d'imprevist el canvi al PP. L'objectiu que el secretari d'organització, César Luena, havia indicat era de dur a terme un debat a quatre i un cara a cara Sánchez-Rajoy. "No es pot furtar als espanyols un debat entre els que ara governen i l'alternativa que governarà a partir del 27 de juny" ha respost Luena. L'argument dels socialistes és que Sánchez governarà després de guanyar les eleccions i semblen pensar en termes de bipartidisme, amb tal gest.

Tanmateix, el gest de Moragas no fa més que al·liniar-se amb l'estratègia del partit en campanya: accedir a enfrontar-se amb el secretari general del PSOE podria desbastir la seva hipòtesi de gran coalició. Alhora, cedir aquest protagonisme a Sánchez desarticularia l'estratègia de la polarització, on Podemos és el rival a qui vol vèncer el PP com a vot útil a "l'extremisme" i el "caos" d'una aliança PSOE-Podemos.

Rivera- Iglesias

Com en la darrera cursa a les eleccions, Albert Rivera i Pablo Iglesias, ja han concretat el diumenge 5 de juny un Salvados amb el periodista Jordi Évole per enfrontar-se cara-cara. És un format que va funcionar a la cadena, i al qual ambdós hi han accedit, després de quedar satisfets del resultat.