El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha qualificat els “debats” sobre les llengües “d’atemptat contra el progrés”, que suposen situar-se en “el pitjor del passat”. Així s’ha referit Rajoy al polèmic anunci del mateix govern espanyol de garantir “el dret dels pares a escollir la llengua d’escolarització dels fills”. En aquest sentit, demana destinar els recursos a la “revolució digital”, en lloc d’imposar una llengua a la gent “que no vol que se li imposi”. En el discurs de clausura de la convenció sobre pimes i autònoms L'Espanya emprenedora que ha organitzat el PP al Palau de Congressos d’Elx, Rajoy ha destacat els valors “moderats, centrats, oberts i dialogants” del PP davant les “ofertes líquides i els experiments gasosos”, que assegura que deixa per “altres”.

El cap de l’executiu espanyol també s’ha referit a la reforma del model de finançament i ha recordat que va mostrar-se contrari al model del 2009 perquè “només en beneficia” alguns, als quals ara “tampoc els agrada”. 

Així, ha assegurat que el seu partit està disposat a reformar el sistema, però insta l’oposició a “prendre decisions”. “Estem en disposició, el govern s’ha de mullar però també s’ha de mullar l’oposició, que ha de defensar el conjunt dels espanyols”, ha reiterat.

Per això, ha dit que “parlar és fàcil” però governar i prendre decisions, no tant. En aquest sentit, ha precisat que el seu partit “sempre ha fet possible el que era necessari”. 

Rajoy també ha assegurat que el Corredor Mediterrani “es farà” i “el farà el PP” i ha promès més inversions en infraestructures al País Valencià. Amb tot, ha advertit que no es pot gastar el que no es té: “M’agradaria fer quatre corredors mediterranis, un rere l’altre, però hem de tenir clar que la realitat malentesa és un enemic implacable i no pots gastar el que no tens”. 

Parar als tribunals el “xantatge lingüístic”

La presidenta del PP al País Valencià, Isabel Bonig, ha afirmat que va ser la “societat civil valenciana” i el PP els que van aturar als tribunals els decret de “xantatge lingüístic”. Amb tot, ha lamentat que les corts valencianes hagin aprovat aquesta setmana la Llei de plurilingüisme, que segons ella “torna a coaccionar” la llibertat dels pares per escollir la llengua vehicular a les escoles. “El mateix model d’imposició lingüística de Catalunya es trasllada a la Comunitat Valenciana”, ha criticat. 

Així mateix, ha assegurat que “només el PP” –malgrat les “sobreactuacions d’alguns”- ha defensat als tribunals la llibertat dels pares per escollir la llengua d’escolarització i ha afegit que “agrairien ajuda” d’altres partits per respectar el que entén que és un dret constitucional. “El valencià, com el castellà, en aquesta terra mai han estat ni seran un instrument per enfrontar-nos, sinó fonts d’unió”, ha conclòs.