El president del govern en funcions, Mariano Rajoy, ha acusat el PSOE d’haver-se tancat al diàleg i d’haver frustrat un govern de gran coalició que ha definit com a “estable i tranquil”, i com la millor opció per liderar el govern espanyol. “És l’opció més coherent i també la que continuo defensant avui”.

Rajoy no ha estalviat retrets als socialistes i ha subratllat que el PP va fer una oferta de pacte al PSOE i a Ciutadans i ha acusat Sánchez de negar-se al diàleg, des del primer moment. “Això no va ser possible perquè el PSOE no va voler ni parlar-ne. Ho hem de corregir de cara al futur, no és normal que les dues grans forces del país no dialoguin perquè una no vol”, ha sentenciat. En aquest sentit, ha apuntat que serà necessari pactar després de les eleccions i ha avançat que, de moment, cal pactar amb els ciutadans. 

Inici de campanya

Rajoy ha fet aquestes declaracions després de comunicar al Rei que no compta amb el suport necessari per ser investit president. En aquest punt, Rajoy ha donat per fet que hi haurà noves eleccions i que serà el candidat del PP: “Em sento com si fos a la meitat de la partida i sóc optimista perquè puc ser-ho”.

La compareixença de Rajoy ha estat curta, poc més de 20 minuts, amb poques preguntes de la premsa. Al llarg de la seva intervenció, ha apuntat que plantejarà una campanya basada en cinc grans eixos que el PP ja ha explicitat en aquest últim mes: creixement econòmic, Estat del benestar, defensa de la igualtat dels espanyols i unitat de la nació i drets i deures dels ciutadans en matèria de terrorisme i reformes institucionals. A banda, Rajoy també ha apuntat que plantejaran cinc grans acords nacionals en temes transversals com ara l’educació.