El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va conversar aquest diumenge amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i amb el líder de Ciutadans, Albert Rivera, després de la detenció del president de la Generalitat Carles Puigdemont a Alemanya després de travessar amb cotxe la frontera des de Dinamarca, segons han informat fonts de Moncloa.

Rajoy ha seguit tot el cap de setmana des del Palau de la Moncloa la situació que es viu a Catalunya i, de fet, el Govern espanyol va cancel·lar el viatge que tenia previst emprendre aquest dissabte passat a Angola després que el president del Parlament, Roger Torrent, anunciés la convocatòria d'un ple per tractar d'investir el diputat Junts per Catalunya Jordi Turull com a pròxim president de la Generalitat, una primera votació que va resultar fallida després de l'abstenció de la CUP.

En aquests dies hi ha hagut contactes del cap de l'Executiu amb PSOE i Ciutadans, les dues formacions que van donar suport a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. Tot just convocar-se aquest ple per investir a Turull, Rajoy va parlar dimecres amb Pedro Sánchez, i també va intercanviar missatges de mòbil amb el president de Ciutadans, segons van indicar fonts de l'Executiu.

Després de la detenció de Puigdemont -que ha passat la nit a la presó alemanya de Neumünster, on roman en espera de comparèixer davant del jutge-, Rajoy va contactar de nou amb el secretari general del PSOE i també va parlar amb el líder del Ciutadans.