El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha participat aquest diumenge en l’acte de clausura del XIV congrés del PP català i ha reivindicat els cinc principis bàsics que defensa el PP català per a Catalunya. Entre aquests, el també president del PP ha afirmat que "sense compliment de la llei no hi ha democràcia" i ha lamentat que els independentistes estiguin "liquidant l'Estat de dret". 

Per això, el president s’ha adreçat a la “majoria de catalans” que reivindiquen la seva pertinença tant a Catalunya com a Espanya i els ha assegurat: “No us abandonarem i volem estar més presents en el vostre dia a dia”. A més, Rajoy s’ha dirigit a tots els catalans que “de bona fe” han cregut en la independència i ha presentat la proposta del seu partit com “remei a tots els seus mals”.

Rajoy, de la mateixa manera que ho va fer Albiol aquest dissabte, ha assegurat que el PP català aspira a ser una força política imprescindible a Catalunya i per fer-ho ha reivindicat cinc objectius. “Volem seguir junts, que es compleixin les lleis, que les institucions de govern estiguin al servei de tots els catalans, reconstruir la cohesió interna de Catalunya i allunyar els extremistes dels centres de responsabilitat”, ha afirmat rotundament el president del Govern espanyol.

El president del PP ha lamentat que els independentistes estiguin “liquidant” l’Estat de dret a base de fer “cas omís” de les sentències dels tribunals o dels informes del Consell de Garanties Estatutàries, en què es va declarar inconstitucional la disposició dels pressupostos -aprovats aquest dimecres- que preveu el referèndum.

Clausura 14 Congrés del PP a Barcelona - Laura Gómez

Rajoy ha reivindicat “un ‘sí’ rotund al diàleg amb tothom”, tot i que ha dibuixat unes línies vermelles: “No podem permetre imposicions, monòlegs, contractes d’adhesió, ni que s'esquivi la llei.” El president ha assegurat que són precisament aquests els motius pels quals no permetran celebrar un referèndum, “que la nostra Constitució, ni cap Constitució escrita del món, preveu”.

Cadires buides

“Si deixes la cadira buida, no pots parlar i, a més, un altre ho fa per tu”. D’aquesta manera, Rajoy s’ha referit a l’absència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant la Conferència de Presidents autonòmics i ha assegurat que l’obligació del governant és anar allà on es discuteixen els aspectes que afecten la vida dels ciutadans.

Davant aquesta situació, el president ha reivindicat la necessitat de “sentit comú” i també ha deixat anar un missatge per als membres del Congrés dels Diputats: “No podem fer marxa enrere en les reformes que funcionen i necessitem estabilitat política”, tant a Catalunya com a Espanya -on el PP governa sense una majoria consolidada. 

Clausura 14 Congrés del PP a Barcelona - Laura Gómez

“L’alcalde de la Catalunya oblidada”

La intervenció del president espanyol ha estat precedida per la del ja president del partit popular català, Xavier García Albiol, que ha identificat la presència de Rajoy a Catalunya com un símbol “de suport” als catalans.

Albiol, en la mateixa línia que es va pronunciar aquest dissabte, ha assegurat que aspira a convertir el PP català en un partit referent que proposi una alternativa real de govern a Catalunya. Per això, ha assegurat que vol ser “l’alcalde de la Catalunya oblidada”. “Estar amb els oblidats és dir obertament que Oriol Junqueras és fill de Carod Rovira i Artur Mas de Jordi Pujol; és combatre amb l’Estat de dret presidents que s’imposen en contra de la majoria social; és plantar cara davant el referèndum de secessió, un referèndum que ningú convocarà, perquè mentre el PP governi Espanya ningú separarà Catalunya de la resta de l’Estat”.

En la seva intervenció, el president del PP català ha parlat amb contundència de l’independentisme i ha assegurat que “pararem els peus” al nacionalisme “de la mateixa manera que el president Mariano Rajoy ha parat la crisi”.

Membres convidats

A part dels membres del partit, a l’acte hi han assistit convidats d’altres formacions polítiques i entitats. En representació dels grups parlamentaris hi eren el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, i la del PSC, Eva Granados, juntament amb l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, així com també l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler.

El president del Govern espanyol s'hi ha referit directament i els ha agraït la seva presència. També s’ha adreçat a Lluís Soler, responsable de comunicació i dades de la direcció executiva del PDeCAT i alcalde de Deltebre: “Tenim un alcalde que... bé, no sé quin és el seu municipi però... bé, és igual.”

Albiol s’ha referit directament als assistents de Cs i del PSC i els ha recordat que “és més el que ens uneix que el que ens separa”, i per això els ha convidat a sumar-se a la lluita del PP: “Estic convençut que val la pena intentar-ho.”

Com a representants de les entitats, hi han assistit Miquel Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Mariano Gomà, president de Societat Civil Catalana, i Carlos Villalante, secretari de política institucional de la UGT, entre d’altres.