El president en funcions, Mariano Rajoy, ja es veu investit, després de la decisió d'abstenir-se per part del PSOE. "Confiem que hi haurà aviat un govern a Espanya, un govern obert al diàleg i a l’enteniment, un govern que complirà i farà complir la llei", ha dit Rajoy en al·lusió al procés d'independència en la presentació del líder del grup parlamentari del Partit Popular, Xavier García Albiol, en un esmorzar a Madrid. "Tenim un gran futur per davant", ha dit el president en funcions, qui ha titllat de "decisió important" la presa aquest diumenge a Ferraz amb el suport d'una majoria.

El gallec no vol que la decisió dels seus rivals sigui presa com una rendició, de manera que intenta estendre la mà a acords. "En parlaré al parlament, en la meva opinió va ser una decisió molt raonable. Em poso en el lloc d’un altre, he llegit la resolució del PSOE i si hi ha voluntat política, podem tenir a Espanya un gran futur al endavant, hi ha coses de les quals podem parlar", ha tancat Rajoy sobre la possibilitat de forjar una entesa amb els socialistes per a determinades lleis que garanteixin l'estabilitat de l'Executiu, com siguin els Pressupostos Generals de l'Estat. 

Combatre el procés d'independència

Així i tot, el motiu de la trobada no era parlar de la governabilitat a Espanya. Albiol assistia a comentar la seva anàlisi política sobre la situació que es viu a Catalunya. L'acompanyava una altra diputada catalana, Andrea Levy, així com la plana major del PP: la vicepresidenta en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz; o la diputada a l'Assemblea de Madrid, Esperanza Aguirre. Levy ja introduïa el tema central a la porta de l'Hotel Westin Palace: la forma com combatre el procés d'independència, on ella creu que els populars serien "l'oposició".

Albiol ha estat taxatiu al respecte: "Ningú a Catalunya convocarà un referèndum per separar-se d'Espanya" deia sobre el president Carles Puigdemont i els "seus socis". El parer del diputat català és que Catalunya s'hauria d'asseure a parlar amb Madrid i que no s'hagi d'arribar a extrems com la suspensió de l'autonomia, establerta en l'article 155 de la Constitució. "Això voldria dir que la Generalitat estaria apostant de manera clara i definida per trencar", ha assegurat Albiol, qui no preveu que s'arribi a aquest punt davant les dificultats legals que trobaria el procés.

El presumpte "radicalisme" dels independentistes ha tingut múltiples referències al llarg de l'esmorzar, per la participació de la CUP en els acords de govern amb Junts pel Sí. "El populisme ja va arravatar-li el consistori i ja veiem com l'han deixat", ha dit Rajoy sobre Badalona i els recents esdeveniments del 12 d'octubre, on l'alcaldia es va negar a fer festa el dia nacional espanyol. Sobre això, Albiol ha reivindicat haver guanyat en la tercera ciutat més poblada a Catalunya i ha criticat que els anticapitalistes siguin els socis pels pressupostos de la Generalitat, perquè quedaran "anul·lats". 

Precisament, en l'envestida contra la independència, Albiol ha apel·lat a la necessitat d'unitat amb les "forces constitucionalistes" com Ciutadans. Sobre això, l'ha criticat que a Catalunya no tinguessin tanta afinitat. Al seu torn, al PSC li ha dit també que era un "partit profundament acomplexat". La fórmula, segons el polític català, és incrementar la presència de la "nació espanyola" en tots els àmbits, ara presumptament atacada pels mitjans de comunicació i les institucions, les quals ha denunciat que estarien oferint una imatge d'increment de la independència que ell creu que no hi és.