El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, considera que no hi va haver "violència gratuïta" durant l'1 d'octubre, de manera que així invalida la polèmica relativa a l'ascens del coronel Diego Pérez de los Cobos, que era al capdavant de l'efectiu policial el dia del referèndum. Rajoy ha assenyalat en tot moment, però, que l'arribada de De los Cobos a la comandància de Madrid no era un nomenament de l'executiu central, preguntat sobre això pel diputat del PDeCAT Jordi Xuclà, que també li ha exigit destituir el coronel, durant la sessió de control al Congrés.

"No considero cap insult el canvi de destinació de la persona a qui vostè fa referència. La Guàrdia Civil no insulta ningú, perquè protegeix la nostra llibertat", ha dit Rajoy a Xuclà. "Als únics als qui no agrada la Guàrdia Civil són aquells que se salten la llei a la torera", ha reblat després. El president espanyol ha puntualitzat, per tant, que no era un "ascens", i que en tot cas, la responsable era la direcció general de la Guàrdia Civil. Finalment, i sobre la investidura, ha exigit un "candidat net" i un Govern que "compleixi la llei" a Catalunya.

Xuclà, però, ha assegurat que sí que va haver-hi "violència descarnada contra ciutadans pacífics" durant l'1-O. "El missatge és que es premia la violència gratuïta", ha denunciat. El diputat català ha relatat més tard que De Los Cobos s'hauria sumat el 23-F al suport al cop d'Estat, i que hauria estat condemnat per tortures. I sobre la vacant a Madrid, Xuclà ha dit que era "un secret de domini públic" que l'ocuparia aquest coronel, perquè fins i tot s'hauria deixat deserta la plaça, tot i que s'hi havien presentat fins a tres candidats.