El líder del PP i guanyador de les eleccions, Mariano Rajoy, apel·la a la “responsabilitat” de Ciudadanos i PSOE per teixir un pacte d’Estat que permeti a Rajoy superar la investidura i posar en marxa la legislatura. Rajoy insisteix que “és urgent” que comenci la legislatura i argumenta que seria una “greu irresponsabilitat” no permetre la formació d’un govern.  

Rajoy ha comparegut davant els mitjans de comunicació aquest migdia a la seu del quarter general de Gènova, on s’ha reunit amb el comitè de l’executiva nacional per valorar els resultats.

Pacte amb el PSOE, la prioritat

El Partit Popular no tanca la porta a cap acord que faci possible la investidura de Rajoy però prioritza un pacte amb els socialistes: amb els 137 escons del PP i els 85 dels socialistes.

“Durant la campanya he demanat el vot als moderats. La meva mà ha estat estesa durant tot aquest temps, malgrat que no era partidari de repetir eleccions. Els ofereixo la mà als moderats per fer el que els espanyols ens han demanat”, ha afirmat després de reiterar que parlarà amb tots els partits.

Si els socialistes no els donen suport, Rajoy podria intentar un govern amb C’s, el PNB i Coalició Canària. En aquest cas, es quedaria a un escó de la majoria i necessitaria una abstenció per superar la investidura.

Reticències del PSOE i C’s

Davant les reticències dels socialistes expressades aquest mateix matí per Rafel Hernando a donar-li suport –"ni abstenció, ni gran coalició"– i els matisos de C’s –que insisteixen que no volen Rajoy al capdavant de cap altre govern–, Rajoy titlla d’inaudita la possibilitat que hi hagi unes terceres eleccions.   

Satisfacció del PP

El guanyador de les eleccions ha marcat així la seva agenda de prioritats i ha apuntat que espera que el nou govern comenci a caminar a final del mes de juliol. Tot això, després d'expressar la seva satisfacció davant uns resultats que ha titllat de "molt bons": ha guanyat a 15 autonomies, el nombre de vots ha augmentat fins a fregar els 8 milions amb el 33% dels vots i avantatgen el PSOE en gairebé 2 milions de vots.