Mariano Rajoy vol mantenir l'acord entre Partit Popular i Ciudadanos i salvar la comunitat de Madrid, però no aclareix el futur de Cristina Cifuentes, a qui evita donar suport en públic davant l'escàndol del 'Mastergate'. El fet és que Cifuentes no està disposada a marxar i fonts del seu entorn avisen que només ho farà si Rajoy li ho demana personalment. Però el president espanyol estira els terminis de la decisió i evita qualsevol gest que apunti en aquesta direcció, o la contrària, mentre carrega contra Cs i l'oposició, que al seu parer no estan en condicions de donar consells.

"No existeix cap raó per trencar un acord que es compleix i és bo pels ciutadans de Madrid, no entenc la posició de Cs en aquesta matèria. Cifuentes ha donat explicacions, la universitat està prenent mesures sobre què ha passat i una investigació" ha exposat Rajoy en la roda de premsa conjunta amb el seu homòleg de Dinamarca, Lars Løkke Rasmussen, aquest divendres a la Moncloa, on s'han reunit de visita oficial. La qüestió és que aquestes paraules podrien apuntar, de moment, en la línia de sostenir Cifuentes, però amb tots els interrogants oberts.

Així les coses, el líder del PP s'ha mostrat indignat amb el PSOE, que ha presentat la moció de censura contra Cifuentes –i que té com a termini màxim per a celebrar-se el 7 de maig. Rajoy ha demanat "coherència i congruència entre declaracions i fets, a la vista de les dades que hem vist en les darreres hores. Consell venc i per a mi no en tinc" s'ha descarregat el cap de l'executiu central, ja que el portaveu socialista a l'Assemblea de Madrid, José Manuel Franco, ha reconegut que no hauria cursat la llicenciatura de Matemàtiques, i tot i així, criticarien la seva baronessa.

La qüestió és que la formació taronja no està disposada a fer marxar enrere, com recordava el vicesecretari general José Manuel Villegas dimecres, i donarà suport a la moció de censura de PSOE i Podemos, si el PP no força la sortida de Cifuentes i nomena un altre candidat abans de final de mes. I de mentre's, els populars dubten que el president espanyol s'arrisqui a fer evident la cessió davant d'Albert Rivera. "Rajoy mai s'ha deixat pressionar per allò que diguin els mitjans de comunicació o els membres del partit" avisaven fonts veteranes i properes al líder.

El cas, de fet, recorda a Múrcia, on segons Villegas "es va prendre tard una decisió que des del minut u es feia evident" exposava. Aleshores, els populars van trigar a forçar la sortida de Pedro Antonio Sánchez, imputat per la Púnica, gairebé 50 dies després de l'escàndol, com exigia Cs. Però al PP hi ha divisió d'opinions entre els qui creuen que no calen més sacrificis, sinó tancar files, com demanava la ministra i secretària general Maria Dolores de Cospedal, i els qui, com el coordinador general Fernando Martínez Maillo, creuen que ningú està "per damunt de les sigles del partit".