Felip VI compleix mig segle de vida. I Mariano Rajoy ha volgut desitjar-li bon aniversari. Ho ha fet en una carta pública que ha compartit a través de les seves xarxes socials i en què el president espanyol fa un exercici de reverència cap al monarca. Li ha agraït la "ferma defensa de la legalitat i de la Constitució espanyola". El rei, diu Rajoy, "ha sabut mostrar a tothom la importància de la Corona a Espanya". Aquesta carta arriba després dels missatges del rei del 3 d'octubre, de Nadal i a Davos, l'eix central dels quals va ser Catalunya.

Rajoy ho fa amb una petita referència a Catalunya, quan esmenta la manifestació contra el terrorisme que va encapçalar el 26 d'agost i que va causar força enrenou. També, continua, ho ha demostrat "de forma reiterada, amb la ferma defensa de la legalitat i de la Constitució espanyola, que aquest any complirà el 40è aniversari". La Carta Magna, sosté Rajoy, "és la base de la nostra llibertat i la causa de la nostra prosperitat, principal fortalesa d'aquesta Espanya millor".

A la missiva, el president espanyol fa un repàs dels anys de vida de Felip VI, des del naixement els anys 60, en ple franquisme. Però Rajoy no parla dels temps foscos de la dictadura, sinó d'una Espanya "que infantava una entusiasta classe mitjana", que "anhelava obertura, llibertat i prosperitat i que necessitava imperiosament incorporar-se a les democràcies desenvolupades d'Europa".

També fa referència a l'intent de cop d'estat del 23-F: "Una freda nit de febrer de 1981 don Felip va tenir l'oportunitat d'aprendre que fràgil pot ser la democràcia i que fortes són les institucions democràtiques quan es compleix amb el deure i amb la llei". I afegeix: "El seu pare va voler que passés despert aquella nit, en què va estar amenaçada la sobirania nacional". Recorda altres episodis, com quan va fer d'abanderat a Barcelona 92, o el seu matrimoni amb Letizia.

Finalment, Mariano Rajoy s'atura en la proclamació com a rei, el juny del 2014. "Han passat una mica més de tres anys i mig des d'aquella jornada i el rei s'ha guanyat els espanyols amb l'exemple, aquella arma d'aparença dèbil i realitat poderosa. Amb la seva feina i esforç diari, els espanyols tenim molts motius per estar orgullosos del nostre monarca constitucional".