L'Audiència Nacional ha convocat als expresidents del govern espanyol José María Aznar i Mariano Rajoy a declarar com a testimonis el pròxim 24 de març. Concretament, tots dos declararan davant del tribunal que investiga la caixa B del PP a petició de diverses de les acusacions populars.

Dins d'aquest judici també han estat citats a declarar com a testimonis quatre exsecretaris generals del PP. El primer a comparèixer davant del tribunal serà Ángel Acebes, que declararà dilluns que ve, dia 15 de març, mentre que la resta, Javier Arenas, Francisco Álvarez Cascos i María Dolores de Cospedal, ho faran el 23 de març, un dia abans que Rajoy i Aznar.

Segons el calendari de la Sala que està jutjant aquests fets, el 25 de març també compareixeran l'exvicepresident del govern espanyol Rodrigo Rato i l'exministre de Defensa Federico Trillo. Aquest mateix dia declararan també empresaris que presumptament van fer donacions a la caixa B del PP com l'expresident d'OHL José Miguel Villar Mir.

Aquestes citacions per a declarar es desprenen de la carta en la qual Bárcenas es va comprometre a col·laborar on assegurava que Rajoy i altres dirigents del partit van percebre sobresous i va assegurar que existeix un enregistrament on l'expresident destrueix en una trituradora de paper una còpia de les anotacions de la caixa B sense saber que l'extresorer en tenia una altra.

Aznar, primera vegada davant d'un tribunal

Aquest serà el primer cop que Aznar compareix davant de l'Audiència Nacional per saber què sap sobre la presumpta comptabilitat B del PP. Ara bé, l'expresident espanyol ja va parlar d'aquest assumpte a la comissió del congrés que ho investiga. En aquella ocasió, Aznar va assegurar que "no existeix cap caixa B" dins del seu partit i va negar el cobrament de sobresous il·legals als dirigents del partit que va liderar des de 1990 fins al 2004. 

El cas de Rajoy és radicalment diferent, ja que ell sí que ha declarat com a testimoni davant l'Audiència Nacional l'any 2017, quan era el president del govern espanyol, per la trama Gürtel. Aleshores, Rajoy va afirmar categòricament que mai va saber res de la comptabilitat paral·lela del PP perquè, segons va al·legar, les seves responsabilitats dins del partit eren estrictament polítiques i no comptables.

Foto principal: Imatge d'arxiu de José María Aznar i Mariano Rajoy en un acte de la fundació FAES / Europa Press