Com ja va anunciar després de la reunió amb el Rei, Rajoy reitera que manté la seva candidatura / EFE.

El discurs de Rajoy amb motiu de la reunió de la junta directiva del PP a Córdoba ha posat el focus en una sola cosa: assenyalar el secretari general del PSOE Pedro Sánchez com l'únic obstacle entre un pacte "lògic, assenyat i raonable" amb PP, PSOE i Ciutadans, "amb el suport de més de 250 escons" i un que "pot sumar però faria molt de mal a Espanya", amb PSOE, Podemos, Izquierda Unida "i tots els partits independentistes de la cambra". Ha estat en aquest punt, quan la militància ha emès una sonora xiulada.

Sánchez "s'ha negat a parlar"

Rajoy ha acusat Pedro Sánchez d'haver-se "negat a parlar" i en canvi haver trucat tothom menys ell. De fet, justament enmig de la seva intervenció, Pedro Sánchez i el líder de Ciudadanos, Albert Rivera, han confirmat amb pocs minuts de diferència per Twitter que el candidat socialista s'ha posat en contacte amb el de la formació taronja per "dialogar des de l'acord o des de la discrepància".

 

https://twitter.com/sanchezcastejon/status/690855309145960448

 

Cap oferiment concret

Amb tot, Rajoy no ha fet cap oferiment concret a Sánchez com sí va fer Pablo Iglesias després de la seva reunió amb el Rei, presentant-se candidat a vicepresident. Únicament ha parlat de "coincidències en els grans objectius" i de possibles "discrepàncies en les polítiques" de les quals, ha dit, "es parla".

 

"Amb més de 250 escons podríem fer reformes per molts anys", ha afirmat Rajoy, tot i que s'ha tornat a autoexcloure d'una reforma constitucional que defensen PSOE, Podemos i Ciutadans i els ha acusat d'"enganyar" perquè "no tenen prou vots per fer-ho".

Discurs de la por

L'únic obstacle per a aquesta gran coalició amb Ciutadans -als quals Rajoy ha reconegut que ha inclòs a la seva proposta per fer més ampli l'acord ja que amb el PSOE "arribàvem per conformar un acord majoritari"- és, segons Rajoy, Pedro Sánchez. De fet, en la seva intervenció pràcticament no s'ha referit al partit socialista, sinó al seu candidat, a qui ha acusat d'estar disposat a ser un president "hipotecat" i "humiliat" per Podemos quan "a la vida no tot val". "Necessitem un president amb dignitat", ha etzibat, amb un to amb què era impossible no recordar el de Pedro Sánchez al debat electoral a l'Acadèmia de Televisió, quan va acusar Mariano Rajoy de no ser "decent".

 

"Jo no buscaré suports entre els que amenacen la unitat d'Espanya, la sobirania nacional i la igualtat dels espanyols", ha reiterat, i ha afegit que tampoc no ho farà "amb els que defensen frivolitats econòmiques". En canvi sí que ha alertat del perill que suposa que Sánchez hagi "regalat senadors" a Esquerra i Democràcia i Llibertat, cosa que van criticar els barons del PSOE com el president d'Aragó Javier Lambán o el d'Extremadura Guillermo Fernández Vara. "Amb la majoria absoluta del PP al Senat i la seva condició de primera força al Congrés, a Espanya no es cometran disbarats que tinguin a veure amb la unitat d'Espanya ni amb la recuperació econòmica", ha assegurat.

"No aniré a perdre"

Rajoy ha insistit en la seva intenció de no abandonar la seva candidatura a presidir el govern espanyol, tot i que s'ha negat a "cometre el frau pels 7 milions d'espanyols que m'han votat de comparèixer a la cambra a perdre el debat d'investidura".

 

Foto de portada: Mariano Rajoy durant la reunió avui de la Junta Directiva del PP de Còrdova (EFE).