"Jutjaré fets", avisava Mariano Rajoy hores abans que Quim Torra esdevingués el 131è president de la Generalitat amb el compromís al Parlament de "fer República". Albert Rivera, però, no es conformava amb l'avís de la Moncloa sobre "vigilar-lo" i exigia al govern espanyol estendre el 155 immediatament, acusant, novament, la presumpta "laxitud" de l'executiu central amb el procés. Això atia ja la polèmica sobre definir els límits i tempos d'una hipotètica intervenció, en cas que es torni a vulnerar la legalitat, que Rajoy abordarà aquesta setmana amb PSOE i Cs.

La ronda començarà a les 9.30 hores d'aquest dimarts amb el secretari general socialista, Pedro Sánchez, menys de 24 hores després que la cambra catalana validés la candidatura de Torra, amb els vots favorables de JxCat, ERC i l'abstenció de la CUP. L'executiu central se sent "còmode" amb la "lleialtat" de Sánchez al llarg d'aquests més de 5 mesos de 155, on el PSOE ha evitat exigir dimissions per les càrregues policials de l'1-O, furgar amb duresa sobre l'afer de la presumpta malversació, o retreure a la Moncloa que no recorregués els vots delegats de Carles Puigdemont i Toni Comín.

El fet és que a Ferraz també han anat virant cap a l'acceptació del 155 com a mesura essencial davant l'embat del procés. "Costa més la primera vegada, que la segona", va reconèixer dilluns el secretari d'organització José Luis Ábalos sobre si secundaria una nova intervenció. És a dir, que Sánchez tornaria a donar-hi suport, amb més celeritat que el cop anterior, on no va avalar el Partit Popular després dels plens de desconnexió del 6 i 7 de setembre, i va forçar-lo a esperar fins a la declaració d'independència del passat 27 d'octubre al Parlament. 

Tanmateix, és d'esperar que els socialistes tornin a exigir en l'impasse una resposta política al nou Govern —a qui Rajoy va oferir diàleg "sense més límit que la llei", la setmana anterior—. Així i tot, queda en l'aire si el PSOE acceptaria amb un nou 155 prendre el control dels mitjans públics catalans, com van negar a Rajoy en l'acord ratificat el 27-O al Senat —condició a què el president espanyol va accedir per no perdre el suport de Sánchez, tot i que va lamentar després, davant de les acusacions de Cs sobre que TV3 era "teleprocés" i vista la majoria absoluta independentista als comicis del 21-D—.

Així les coses, des del PP no hi ha consens sobre l'abast del nou 155, sí, però, que caldria una vulneració flagrant de la Constitució per "tornar a actuar igual", segons el govern central. Per exemple, la ministra de Defensa, Dolores de Cospedal, va advocar per revisar la intervenció de la televisió pública, si calia estirar el 155. Ara bé, també s'obre la porta que, malgrat hi hagi president, s'aposti per una intervenció "focalitzada" en certes àrees, amb "una cirurgia més fina" com va dir el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i que impediria reobrir el Diplocat o gastar diners públics en el procés.

Estratègicament, suposaria una pèssima notícia per al PP. "Cal sortir cagant llets de Catalunya", va dir el coordinador i diputat Fernando Martínez Maíllo, als passadissos del Congrés la setmana anterior, en al·lusió als perjudicis que suposava l'article per als populars. Això passa a causa de la lluita tensa amb Ciutadans a la resta de l'Estat per exhibir la seva duresa amb el procés i pescar vots a la dreta del tauler polític. Així i tot, fonts del govern espanyol asseguren que, malgrat la debacle de 4 diputats el 21-D, prevaldrien els "interessos d'Espanya" per frenar el sobiranisme.

Precisament, Rajoy es reunirà amb Rivera dijous a la Moncloa, també a les 9.30 hores. La cita es preveu tensa, després que el dirigent de la formació taronja digués que es desmarcava del 155 si no es recorrien els vots de Puigdemont i Comín, just després del mot "aprovechategui" que el president espanyol va propinar al seu rival. Tampoc ha faltat l'al·lusió encoberta aquest dilluns, quan el cap de l'executiu central ha apel·lat a "abandonar l'ansietat", amb la tranquil·litat que el PP caminarà de la mà del PSOE i podria forçar així Cs a les seves condicions —molt criticat a la premsa espanyola per dubtar del 155—.