El govern espanyol accepta la decisió de Carles Puigdemont de cedir la presidència al diputat de Junts per Catalunya Quim Torra, però avisa que "si es torna a actuar igual" i "s'incompleix la llei", el 155 es tornarà a aplicar per intervenir la Generalitat. Fonts de la Moncloa, però, admeten que no els ha sorprès el nomenament de Torra, perquè ja detectaven el clima a Catalunya, per bé que preferien un perfil com Elsa Artadi. Així i tot reproven els polèmics tuits on parlava dels espanyols, en considerar que no seria "el més adequat" per a un futur president de la Generalitat. 

"No sabem què dirà. He sentit que Torra va ser venedor d'assegurances. Segur que valora perfectament el risc i les coses que diu i fa, i esperem que ho faci", ha advertit el portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que ha presidit la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría, perquè Mariano Rajoy era a un acte a Cadis. "Ens agradaria que Torra fos el president de tots els catalans", ha reblat De Vigo, davant la necessitat que l'executiu central detecta de "cosir" la societat catalana, "fracturada" pel procés, a parer seu.

Des de Cadis, el mateix president espanyol ha apel·lat a mantenir l'entesa amb PSOE i Ciutadans, per tornar a actuar, si calgués, amb la mateixa "determinació, prudència, responsabilitat", ha dit. "El 155 no és un procediment, sinó un precedent, que quedarà per al futur, si torna a ser necessari, però espero que no", ha considerat. I a Torra li ha demanat "que es posi al seu lloc i governi amb normalitat". També, Rajoy ha tornat a apel·lar a "l'oportunitat de diàleg" amb la Generalitat, com va fer dijous en una entrevista, on va oferir diàleg "sense més límit que la llei". 

Així doncs, Rajoy descarta accedir a les demandes d'Albert Rivera sobre mantenir el 155 fins que el Govern no "acati" la legalitat constitucional.  "Els responsables catalans responen davant la justícia, ja toca superar l'episodi", ha dit. El portaveu governamental ha afegit que dequeia amb la formació d'un nou executiu. Fonts de la Moncloa expliquen que la intervenció de la Generalitat també decaurà, però es mantindrà la del 2015, que era relativa a la intervenció pel Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

Sobre la investidura, fonts de l'executiu central esperen que algú del govern espanyol hi assisteixi, per bé que no diuen el nom, tot i que la situació apunta cap al delegat Enric Millo.